Vinnare av Barnens Romanpris 2014

  • 5768 visningar på Youtube är vinnare av Barnens Romanpris 2014
     
    I dag tillkännagavs det att 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson har vunnit Barnens Romanpris 2014, Sveriges Radios och UR:s pris för bästa barnbok för 9-12-åringar.

    Barnjuryns motivering: ”I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok.”

    Ralf Novák-Rosengren är resande och har fått pris för sin insats som traditionsbärare. Ralf är musiker som även skrivit boken Romanifolkets visor, om reseandefolkets hemliga musikskatt. Ralf kämpar för att sprida kunskap om sitt folk och jobbar aktivt mot rasism och fördomar.

    Anita Santesson är filmare, lärare och producent. Musik, människor och kultur är viktiga inslag i hennes arbete. Hon är även skapare bakom den uppmärksammade filmen ”The Middle East Peace Orchestra”. Tillsammans har Anita och Ralf tagit initiativet till Nordic Romani Festival och hemsidan lattjo drom som sprider kunskap om Resandefolket, http://lattjodrom.com/

    Barnens Romanpris startades 2010 på initiativ av kulturjournalisten Kerstin M. Lundberg och Ylva Mårtens, producent för programmet Barnen i P1, för att främja barns läsning.

    De fem nominerade böckerna är utgivna i Sverige under hösten 2013 och våren 2014 och vänder sig till barn i åldrarna 9-12 år. Böckerna väljs ut av en grupp barnbokskritiker och vinnaren utses sedan av en jury bestående av mellanstadiebarn.

    Barnens Romanpris är en samproduktion mellan Sveriges Radios kulturredaktion och UR:s barnredaktion. Producent är Helene Almqvist.