Schema för Bokmässan

 • TORSDAG

  Seminarier

  10.00–10.20
  De vuxna i barnböckernas värld

  Hur skildras vuxna i barn- och ungdomsböckerna? Är de närvarande eller frånvarande? Hur väljer författarna att ta sig an dessa karaktärsskildringar? Är det skillnad på hur vuxna skildras i böcker för barn kontra de för ungdomar - hur stor roll spelar de vuxna?
  Författarna Anette Eggert och Karina Berg Johansson (B. Wahlströms) i samtal med Johanna Lindbäck. Lokal F3

  11.00–11.45
  Att skriva någon annans historia

  Varken Charlotte Cederlund, Camilla Lagerqvist (B. Wahlströms) eller Mats Berggren har upplevt eller har erfarenhet av det de skriver om. Charlotte Cederlund som skriver om samer och den samiska mytologin utan att själv vara same. Camilla Lagerqvist skriver historiska berättelser från 30- och 40-talets Sverige där unga påverkas av krig och sjukdomar som lepra och tuberkulos. Mats Berggren skriver om ungdomar med invandrarbakgrund. I hans senaste bok Din syster måste dö får en bror i uppdrag av släkten att döda sin syster. Hur skriver man böcker om det man inte upplevt? Hur tar man sig an ämnet och hur gör man research för att få det trovärdigt. Och hur bemöter man den kritik som kan uppstå? Moderator: Yukiko Duke, kulturjournalist. Lokal F3

  14.00–14.20
  Böckerna som får oss att vilja läsa tillsammans

  Det finns böcker som knyter an till både unga och lite äldre läsare. Böcker som passar bra att läsa tillsammans, kanske för att handlingen skrämmer eller uppmuntrar till samtal. För barn i gränslandet till att själv kunna läsa kan ändå aktiviteten att läsa tillsammans fylla en viktig funktion. Varför fungerar vissa böcker extra bra att läsa tillsammans?
  Johan Egerkrans (B. Wahlströms) och Anton Lundqvist i samtal med Sara Ruder, redaktör. Lokal F6

  15.30–15.50
  Hedersvåld – drabbar både systrar och bröder

  I Mats Berggrens bok Din syster måste dö får en bror i uppdrag att döda sin syster, för att rädda familjens heder. Om hur hedersvåldet drabbar både tjejer och killar - systrar och bröder. Tillsammans med representant från GAPF. Lokal F4

  Café Skriva (F01:64)

  15.00-15.30
  Att slåss med en bok
  Anette Eggert tog sju år på sig för att skriva sin bok och Charlotte Cederlund skrev en ny bok på sju månader efter att ha slängt sin första version. Charlotte och Anette talar om skrivande, hur man tar sig från idé till färdig bok, vilka hinder finns och hur man gör för att inte ge upp längs vägen.

  16.30-17.00
  Väck elevernas skrivlust!
  Så får du barn intresserade av litteratur genom att låta dem rita och skriva böcker själva. Mikael Bengtsson, författare till böckerna om Sir Sören, berättar vad barnen fastnar för och hur du lägger upp ett klassframträdanden så att du fångar barnens skriv- och skaparlust.

  Storytel (B08:22)

  12:30-13:00
  Charlotte Cederlund i samtal med Jenny Zunko.

  Litteraturscenen (A01:60)

  10.30- 11:00
  ”Skriva är inget man lär sig, ingen jävla hemslöjd!”

  Malin Stehn och Mattias Edvardsson samtalar utifrån från sina senaste böcker, om skrivandets villkor och vedermödor.


  FREDAG

  Seminarier

  11.00–11.45
  Krypande spänning
  Härmed utfärdas en varning till alla som lider av insektsskräck! I brittiska M. G. Leonards böcker Kryp och Krypens drottning fullkomligt kryllar det av kryp i alla dess former, storlekar och färger. För författarensjälv är skrivprocessen med den planerade trilogin – som handlar om den unge Darkus Cuttles kamp mot den ondskefulla Lucretia Cutter – ett sätt att komma över de obehagskänslor hon känner för allt som krälar och kryper. Vad är det som är så skrämmande och samtidigt fascinerande med småkryp? Det diskuterar M. G. Leonard, som bor i Brighton med sin man, två söner och deras tama skalbagge, tillsammans med Lotta Olsson. Lokal F2

  12.00–12.45
  Spökhistorier och deras funktioner

  Spökhistorier har förmodligen alltid existerat. Kanske kan det vara något allmänmänskligt i att låta sig skrämmas och att skrämma upp andra. Men varför är det så och vad fyller spökhistorierna för psykologisk funktion för oss? Kan vi bli bättre beslutsfattare och mindre känslodrivna av att konfronteras med våra rädslor i litteraturen? Medverkande: Lena Ollmark (B. Wahlströms), författare till Lägret, som handlar om ett konfirmationsläger där mystiska saker händer, Katarina Genar (Bonnier Carlsen), aktuell med det suggestiva sommarlovsäventyret Spökflickan och böckerna om Mystiska skolan, och Lena Arro, som åkt land och rike runt för att hitta avlägsna gravfält, hemsökta vägkorsningar och flera andra spökställen till boken Från Döda fallet till Ales stenar. Moderator: Helena Dahlgren, författare och litteraturbloggare. Lokal F3

  12.00–12.20
  Ava och Beva - två vanliga tjejer i det mångkulturella Sverige

  Monica Zak utgår från sina två senaste böcker om Ava och Beva när hon berättar om hur barnen tar emot hennes nya karaktärer, och om behovet av mångkulturell litteratur. Lokal J2

  14.00–14.20
  Starka känslor i litteraturen

  Kan litteraturen hjälpa unga människor att hantera stora känslor som sorg, rädsla och saknad kring svek, relationer, skilsmässor eller död? Ge tröst och styrka? Hur skildrar man unga karaktärers känslostormar på ett trovärdigt sätt?
  Författarna Pia Hagmar (B. Wahlströms) och Charlotte Cederlund i samtal med Jenny Jägerfeld. Lokal F1

  Ung scen (A03:22)

  13.30-14:00
  Brödernas roll i hederskulturen
  Mats Berggren talar om sin bok Din syster måste dö, där en bror får i uppdrag att döda sin syster för att hon har kränkt familjens heder. I samtal med representant från GAPF.

  Biblioteks- och berättarscenen (D02:01)

  17:40-18:00
  Den svenska fantastiken 
  Charlotte Cederlund skriver om samisk mytologi i serien Idijärvi-trilogin, och debutanten Johanna Olsson (Berghs förlag), Glömskan, skriver om traditionella väsen såsom näcken och skogsrået.

  Café Skriva (F01:64)

  11.00-11.30
  Ljug dig blå!
  Nästan dagligen möter Anette Eggert och Tove Berggren elever som är så hämmade i sitt skrivande att de börjar gråta när de inte får använda suddgummi, eller som har svårt att koncentrera sig på de briljanta idéer de faktiskt har i huvudet. Här berättar Anette och Tove hur de öppnar upp för det kreativa skrivandets möjligheter och hur gott det gör barnen att få tillgång till det.

  14.00-15.00
  Författare – redaktör
  Ofta är den som skriver för spontanhögen helt ensam med sin text. Väl inne på förlag blir fler involverade i texten, har synpunkter och ändringsförslag. Två författar-redaktörspar berättar om samarbetet kring texten och vägen från manus till bok.  Anette Eggert, Anja Eriksson och Kerstin Önnebo från Skrivarpodden

   

  LÖRDAG

  Seminarier

  11.30–11.50
  Från film till bok – från bok till film

  Per Simonsson är en av manusförfattarna till två av de senaste årens julkalendrar (Tjuvarnas jul och Selmas saga), Tjuvarnas jul blev bok 2015 och serien om Klappsnapparna finns nu i varje bokhandel. Johan Unenge är (tillsammans med Måns Gahrton, Bonnier Carlsen) aktuell med Monstergrisens gåta, en ny bok i serien Hotell Gyllene knorren som både filmatiserats och blivit julkalender. Hur är det att först skriva manus för film och sedan för bok och vice versa? Moderator: Eva Dahlin, förläggare Bonnier Carlsen. Lokal J2

  13.30–13.50
  Vetenskap och lögner
  De brittiska författarna M. G. Leonard och Frances Harding (B. Wahlströms) har skrivit rafflande böcker om mystiska försvinnanden, vetenskap och lögner. Deras böcker utspelar sig på väldigt olika platser och i skilda tider, men likheter i huvudkaraktärernas jakt på sanningen binder dem samman. Nu trollbinder dessa författares hyllade böcker svenska läsare, här i samtal med Marta Hedener, chefpublishing B. Wahlströms. Lokal F3

  Biblioteks- och berättarscenen (D02:01)

  10.00-10.20
  Att skriva deckare för unga
  Pia Hagmar (B. Wahlströms) och Malin Stehn i kombination på temat att skriva deckare för en yngre läsarskara.

  14.20-14.40
  Våra nordiska drakar
  Karin Linderoth berättar om Sveriges olika draksorter och hur drakforsningen ser ut i dag. Genom Sir Adrians fältstudier har Karin skrivit den perfekta handboken för att kunna spana på drakar i skog och mark.
  Moderator, Katarina Larson

  Café Skriva (F01:64)

  10.30-11.30
  Luttrad skrivprocess
  Charlotte Cederlund och Elisabeth Östnäs (Berghs förlag) är författare med flera utgivna böcker bakom sig. De pratar om hur skrivprocessen ser ut, hur man kombinerar skrivande och jobb och om när den stunden infaller där skrivandet blivit ett yrke.

  Internationella torget (H01:02)

  13:00-13:30
  ”Din syster måste dö”
  Mats Berggren är en väletablerad författare i Sverige och har skrivit flertalet ungdomsromaner. I sina böcker tar Mats alltid upp relevanta och aktuella problem i ungdomars vardag och han väjer inte för det svåra. Hans två senaste böcker skildrar ungdomar med invandrarbakgrund. I hans nya bok för i år ”Din syster måste dö” behandlar han det känsliga ämnet hedersvåld. En bror får i uppdrag att döda sin syster och man får följa dem båda genom detta.

   

  SÖNDAG

  Ung scen (A03:22)

  10.30- 11:00
  Bakom mysteriet

  Ingelin Angerborn (Rabén & Sjögren) har skrivit en lång rad populära mysrysare för barn, den senaste heter Fyr 137. Malin Stehns Spökskrivaren tangerar samma genre. I båda böckerna är spänningen självklart viktig – men vilka berättelser döljer sig bakom de uppenbara mysterierna? Finns det medvetna – eller omedvetna – bihistorier som är lika intressanta att följa?

  14:30-14:50
  Skräck som lockar

  Lyssna på två författare som aldrig verkar få nog av att bli uppskrämda och att skrämma andra. Lena Ollmark (B. Wahlströms) och Lena Arro berättar om varför skräck och spökhistorier ligger de båda så varmt om hjärtat och delar med sig av sina egna favoriter.

  Biblioteks- och berättarscenen (D02:01)

  13.20-13.40
  Skräckfyllda platser, nära och långt borta
  Lena Ollmark (B. Wahlströms) fokuserar ofta på att sätta det läskiga i bekanta miljöer och Lena Arro skriver om verkliga spökliga platser i Sverige.