Bok- och bibliotek 2018

 • Torsdag

  12:30-12:55 Att hitta sig själv i en splittrad värld Litteraturscenen, A01:60
  Med avstamp i varsin nyutkommen ungdomsbok diskuterar författarna Christina Lindström och Malin Stehn rasism, identitet och hur långt en människa är beredd att gå för att slippa vara ensam.

  14:30-14:50 Isabelle Arsenault – nytänkande bildberättare
  Lokal, F4
  Nyinflyttade Colette lyckas få kvarterets alla barn engagerade i sökandet efter hennes försvunna undulat. Problemet är bara att hon inte har någon undulat, faktiskt inget husdjur alls … Tror hennes nyfunna vänner på Colettes berättelse om den bortflugna fantasifågeln? Eller är det bara roligare att låtsas? Colettes fågel är första boken i den internationellt uppmärksammade kanadensiska illustratören och författaren Isabelle Arsenaults serie om vännerna i kvarteret Mile end.
  Moderator: Elin Svahn, översättare till Isabelles böcker.

   

  Fredag

  13:00-13:45 Identitet hos unga – varför är det viktigt i litteraturen?
  Lokal, A6
  Många unga i världen lever i dag i dubbla kulturer. Hur påverkar det deras vardag att tillhöra två kulturer – och hur kan litteratur vara till hjälp i identitetsskapandet? I Christina Lindströms bok Finns det björkar i Sarajevo?  tvingas Kevin, vars föräldrar har flytt från Sarajevo, för första gången fundera över sin dubbla identitet när hans förflutna hinner i kapp. I Malin Stehns Inte din bror bestämmer Abbes föräldrar att familjen ska ta hand om en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan.
  Moderator: Pekka Heino, journalist.

  15:00-15:45 Internationell bilderbokskonst på hög nivå
  Lokal, A6
  Den ena vill skapa en känsla av hemtrevnad och vardaglighet i sina bilder, den andra vill tilltala både barn och vuxna. De två internationellt uppmärksammade och prisbelönta illustratörerna Fumi Koike (Japan) och Isabelle Arsenault (Kanada) möts här i ett samtal om inspiration och bilderbokskonst. Fumi Koike är aktuell med Sången från andra sidan havet, ett samarbete med den svenska illustratören Emma Virke.
  Colettes fågel
  ärIsabelle Arsenaults första helt egna verk. Moderator: Yukiko Duke, kulturjournalist.

  16:00-16:45 Att mötas över konstformerna
  Lokal, A6
  Illustratören Linnéa Krylén och tonsättaren Björn Petersson har tillsammans skapat en musiksaga, bilderboken Molnens melodi. Björn har tonsatt och skrivit sångtexter utifrån Linnéas bilder. Här samtalar de om samarbetet över konstformerna tillsammans med Anna-Clara Tidholm som, med hjälp av Svante Tidholm, tog bilderboken Knacka på! till en ny nivå med appen med samma namn. Hur gör sig hennes bok i en telefon? Och med programledaren och författaren Ylva Hällen som utforskar sitt fantasiland Ylvania i såväl tv- som bokform, nu senast i Sagan om de stulna skuggornas tid. Hur fungerar det? Ett samtal om inspiration, samarbete, skapande och att mötas över konstformerna. Moderator: Josefine Sundström, författare och journalist.

  16:30-17:00 Sökandet efter den perfekta bilden
  Svenska tecknare, A02:27
  Den mångfaldigt prisbelönta illustratören Isabelle Arsenault har hyllats för sitt poetiska och charmiga bildskapande som tilltalar personer i alla åldrar. Hör henne i ett samtal om sin väg till tecknandet, samarbetet med sin förläggare och om bildmarknaden i Kanada. Samtalsledare: Tyra von Zweigbergk, ordförande Svenska Tecknare.

   

  Lördag

  10:00-10:20 Barnkonsert: Molnens melodi, en musiksaga på fjället
  Barnsalongen, A04:21
  Följ med ut på fjället och sjung med i sångerna från Björn Petersson och Linnéa Kryléns bok Molnens melodi. Linnéa Krylén – uppläsning, Agnes Åhlund – sång & cittra, Björn Petersson – kontrabas, Lies Hendrix – durspel, Joel Haag – gitarr

  11:30-11:50 Isabelle Arsenault - illustratör och författare från Kanada
  Bildberättande, A01:02
  Isabelle Arsenault, internationellt uppmärksammad illustratör och författare från Kanada, presenterar sitt författarskap och sina nya barnböcker Colettes fågel och Louis och demonerna. Samtalet leds av Jens Andersson, Sanatorium förlag.

  12:30-12:55 Hästbokens möjligheter
  Litteraturscenen, A01:60
  Varför man väljer att skriva hästböcker och om genrens möjligheter och begränsningar Malin Eriksson och Katja Timgren i samtal med hästboksförfattaren Angelica Öhrn.

  14:00-14:20 Plupp och Monster - på arabiska
  Bildberättande, A01:02
  Nu finns Plupp och fem av böckerna om lilla monster och Stora Monster på arabiska, vilket ger arabisktalande barn i förskolor och årskurs F-3 möjlighet att uppleva dem lika nyanserat och djupt som barn med svenskt modersmål. Illustratören och författaren Áslaug Jónsdóttir från Island och medförfattaren Kalle Güettler i samtal med  förläggaren Mona Henning, Dar Al-Muna. samtalet hålls på svenska.

  14:30-14:50 Malin Eriksson
  Dalslandsmontern C04:42
  Malin Eriksson
  pratar om sitt författarskap. 

  16:00-16:20 Lär dig (svårlösta) chiffer
  Barnsalongen, A04:21
  I Kod:Orestes löser Malin och Orestes hemliga meddelanden som varit kodade i över hundra år. Hur skapar man hemliga meddelanden? Hur ser man till att ingen knäcker koden? Lär dig använda en kodsnurra för att göra enkla chiffer, svårare chiffer och alldeles underbart oknäckbara chiffer med författaren till boken Maria Engstrand.


  Söndag

  11:30-11:50 Sven Nordqvist om Pettson och Findus
  Bildberättande, A01:02
  Tecknaren och författaren Sven Nordqvist berättar om sina böcker om Pettson och Findus, i ett samtal med Johan Unenge, tecknare och författare.

  13:00-13:45 Om bildberättarens roll
  Lokal, H1
  Sara Lundberg är flerfaldigt prisbelönt och extra uppmärksammad för Fågeln i mig flyger vart den villl, 2017 års Augustprisvinnare. Sven Nordqvist är mer än bara Pettson, han kommer nu med en bilderbok utan text, Hundpromenaden – som snarare är ett konstverk i barnboksform. Marcus Gunnar Pettersson har på kort tid gått från student på Konstfack till att vara ett mycket starkt namn inom den svenska bilderboksvärlden. Han imponerade stort med de fantastiska illustrationerna i Det magiska stoftet av Stefan Casta. Tillsammans med Sara Teleman, illustratör och professor vid Konstfack, samtalar de om sina erfarenheter som bildberättare.

  13:30-13:50 Därför älskar vi hästböcker
  Barnsalongen, A04:21
  Hör hästboksförfattarna Malin Eriksson och Katja Timgren berätta om böckerna de älskar att skriva och läsa. Om hur man skriver en bok och varför det är så roligt. Katja Timgren är bokaktuell med hästromanen Amanda och Ila - Vad som än händer och Malin Eriksson med Hoppet, tredje delen i läsa mera serien Ponnykompisar, och hästromanen Ett eget lag.

  14:40-15:00 Hästboken som feministisk strategi
  Biblioteks- & berättarscenen, D02:01
  Hur kan hästboken vara en plats för tjejer som bryter mot normer? Hur kan vi lyfta fram bredden av olika flickerfarenheter som genren rymmer? Hör Katja Timgren och Malin Eriksson från BaraHästböcker undersöka frågor om feminism och hästboken som genre tillsammans på scenen. Katja Timgren är bokaktuell med hästromanen Amanda och Ila – Vad som än händer och Malin Eriksson med Hoppet, tredje delen i serien Ponnykompisar, och  Ett eget lag.

  15:00-15:20 Bladvändare för slukaråldern
  Biblioteks- & berättarscenen, D02:01
  Debutanten Maria Engstrand berättar om tankarna bakom sin fullmatade bladvändare Kod: Orestes. Maria är ingenjör och hon vill gärna visa att världen är fascinerande och mångbottnad och tar upp frågor om tro, vetenskap, gåtor, chiffer och gamla apparater. Med hjälp av kodknäckning tar barnen i boken sig an ett mysterium som leder dem långt tillbaka i tiden, till gåtfulla händelser med kopplingar till Lerums förflutna.

  15:20-15:40 Lena Arro ingjuter skräck i Göteborg!
  Biblioteks- & berättarscenen, D02:01
  Skräckdrottningen Lena Arro är återigen aktuell med en bok som ger en kalla kårar. Denna gång utspelar sig boken i Göteborg och man undrar hur många som vågar åka spårvagn efter att ha läst Linje 15 till Rannebergen. I alla fall på Allhelgona-kvällen lär vagnarna vara rätt tomma framöver. Som vuxen undrar man hur läskigt man egentligen får skriva för barn, medan barnen verkar sluka det med omättad aptit.