Humlans herbarium har tilldelats Carl von Linné-plaketten!


 • Pressmeddelande från Opal Bokförlag 2013-10-09

  Svensk Biblioteksförenings Carl von Linné-plakett för 2013 tilldelas Stefan Casta och Maj Fagerberg för faktaboken Humlans herbarium.

  Plaketten utdelas årligen av Svensk Biblioteksförening till den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Priset består av en glasplakett av Margareta Hennix samt ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn består av barnbibliotekarier och en litteraturvetare.

  Vinnare i år är Stefan Casta och Maj Fagerberg för sin unika bok Humlans herbarium. Det är en flora, herbarium och växtpress i ett. En bok som både stora och små kan samlas kring med spännande fakta och underbara bilder.

  Juryns motivering:

  "Den finstämda Humlans herbarium med text av Stefan Casta och med illustrationer av Maj Fagerberg är en åldersöverskridande bruksbok om arton av våra vår- och sommarblommor med en uppmaning att skapa ett herbarium. Casta berättar om blommornas utseende och växtsätt samtidigt som läsaren genom berättelser får en bild av historiskt ursprung. Med en blinkning till Carl von Linné finns i välkomponerade uppslag en god balans mellan Castas berättarröst och Fagerbergs vackra illustrationer. De spröda blommorna visas ner på en subtil detaljnivå. Denna bok stimulerar fantasin, skapar en sagostämning och visar på det unika i vår natur."

  Priset utdelas vid en prisceremoni på Stockholms stadsbibliotek 17 oktober. Carl von Linné-plaketten utdelades första gången 1999. 

  Kontakt:

  Melina Nordstrand, Opal,08-28 21 06
  Ingrid Källström, juryordförande, 076-123 13 11
  Stefan Engström, kommunikationschef, 070-551907

   

  För mer information eller recensionsex, kontakta Melina Nordstrand, marknadsansvarig på Bokförlaget Opal: 08-28 21 06, melina@opal.se.