Idag delas den prestigefylda Carl von Linné-plaketten ut

 • Pressmeddelande från Bokförlaget Opal 2013-10-17

  Humlans herbarium av Stefan Casta och Maj Fagerberg är utsedd till föregående års bästa faktabok för barn. Den unika boken, som är en flora, växtpress och herbarium i ett, är väl värd det hedersamma priset som utses av Svensk biblioteksförening. 

  Prisutdelningen äger rum i Stockholms stadsbibliotek 17 oktober klockan 17. Stefan Casta åker upp från Skåne och Maj Fagerberg från Göteborg för att närvara vid ceremonin. Samtidigt delas två andra fina pris i barnboksklassen ut, Elsa Beskow-plaketten till Emma Adbåge och Nils Holgersson-plaketten till Lisa Bjärbo. 

  Carl von Linné-plaketten har delats ut sedan 1999 och priset består av en glasplakett av Margareta Hennix samt ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn består av barnbibliotekarier och en litteraturvetare. 

  Juryns motivering av Humlans herbarium:

  "Den finstämda Humlans herbarium med text av Stefan Casta och med illustrationer av Maj Fagerberg är en åldersöverskridande bruksbok om arton av våra vår- och sommarblommor med en uppmaning att skapa ett herbarium. Casta berättar om blommornas utseende och växtsätt samtidigt som läsaren genom berättelser får en bild av historiskt ursprung. Med en blinkning till Carl von Linné finns i välkomponerade uppslag en god balans mellan Castas berättarröst och Fagerbergs vackra illustrationer. De spröda blommorna visas ner på en subtil detaljnivå. Denna bok stimulerar fantasin, skapar en sagostämning och visar på det unika i vår natur."