Barnboksförlag satsar på läsning

 • Pressmeddelande från Bokförlaget Opal och Berghs förlag 2014-02-19

  Läsförståelsen minskar bland svenska skolelever. Det visade bl a senaste PISA-studien som offentliggjordes hösten 2013. Med bakgrund av det gör nu Berghs förlag och Bokförlaget Opal en av årets största satsningar på läsning med boksamtalet i fokus. 

  Projektet går under namnet Bokprat och leds av Anna Hjerpe som även blir ”bokprataren”. Anna Hjerpe har tidigare arbetat som förlagschef på Bokförlaget Hegas och har lång erfarenhet av förlagsarbete, lättläst samt hur man kan arbeta med skönlitteratur i undervisningen.

  Dagens pedagoger och bibliotekarier arbetar ibland med begränsade resurser, det kan bero på hårt satta budgetmål, stora barngrupper och eller att föräldrar högläser allt mindre.

  Därför vill Berghs och Opal ge bibliotekarier samt pedagoger en stund med konkreta tips på bra böcker och hur man enkelt kan få igång lärorika boksamtal. Med förlagens gedigna utgivning går det att erbjuda rätt bok till rätt elev.

  Forskning visar att boksamtalet är den bästa metoden för ökad läsförståelse. Under samtalet får läsaren de verktyg som behövs för att förstå texten mellan raderna.

  Bokprat erbjuds främst till skolor och bibliotek. Allt är dessutom kostnadsfritt.

  Ett Bokprat skräddarsys utifrån behov och intresse. De innefattar allt från boktips från 6 år och uppåt, till en titt bakom kulisserna på förlag via filmer, besök av upphovsman samt handfasta metoder för att skapa givande och lustfyllda boksamtal.

  From vecka 9 får man uppdaterad information via sociala medier:

  www.pratabok.com

  www.facebook.com/pratabok

  Det går även att boka Bokprat via mejl:

  pratabok@gmail.com

   

  Kontaktuppgifter

  Kontaktperson för press, bilder, bokningar är:

  Anna Hjerpe, projektledare och bokpratare: 0708-407613, annahjerpe@icloud.com

  Läs mer www.annasbokstaver.com

  Berghs förlag: Lena Andersson, förlagschef:  070-654 0110

  Läs mer www.berghsforlag.se

  Bokförlaget Opal: Catrine Christell, förläggare: 08-28 21 53

  Läs mer www.opal.se