Opals seminarium 2014

 • Nu är seminarieprogrammet för årets Bokmässa offentliggjort och här kommer de seminarium som Opal är med och arragngerar.

  Torsdag 25 september

  13:00-13:45
  Drömmen om Australien
  Medverkande: Ali Lewis och Christina Wahldén

  Det är svårt att tvingas växa upp fort, särskilt för Danny som bor på en ranch i den australiensiska öknen. Världens ände är den engelska författaren Ali Lewis gripande berättelse om en ung pojkes kamp för att anpassa sig till ett nytt skede i livet, och samtidigt en skildring av en ung europeisk kvinnas upplevelser av att arbeta på en avlägsen boskapsfarm i Australien under en sommar. Boken tilldelades Peter Pan-priset för den mest intressanta översatta boken år 2013. Samma år utkom Christina Wahldéns En varm vinter, som även den berättar om en ung kvinnas möte med Australien. Nu möts författarna i ett samtal om varför just Australien utgör en sådan lockelse. Moderator: Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet.
  Språk: engelska

  16:00-16:20
  Är Alex Dogboy död?
  Medverkande: Monica Zak

  I Dogboy är död och andra noveller berättar Monica Zak för oss vad ungdomar från hela världen har berättat för henne om sina liv. Läsaren möter i dessa noveller kärlek, våld, längtan och okuvlig livsvilja.

  16:30-16:50
  Sally – en läsfrämjare
  Medverkande: Anna Ehn och Mia Öström

  Lekfulla och humoristiska barnböcker kan väcka läslusten och därmed utveckla läsförmågan. Anna Hjerpe från projektet Bokprat leder ett samtal om humor och läsglädje i barnlitteraturen som tar avstamp i Stjärnklart, Sally!, den första boken i serien om påhittiga Sally. Moderator: Anna Hjerpe, projektledare för Bokprat.

  Fredag 26 september

  11:00-11:45
  Dystopi eller utopi?
  Framtidsskildringar i ungdomslitteraturen
  Medverkande: Ursula Poznanski och Maths Claesson

  Framtiden är alltid ett oskrivet blad. Men att sia om hur den kommer att te sig är ett av de hetas- te ämnena i ungdomslitteraturen idag. Allt fler författare väljer att skildra framtiden i sina böcker. Hur skapar författaren en trovärdig morgon- dag som vi ändå kan relatera till idag och som har utgångspunkt i den verklighet vi lever i just nu? Österrikiska Ursula Poznanski, författare till Erebos och Sveket, första delen i en trilogi, och Maths Claesson, aktuell med Uttagningen, också första delen i en trilogi, diskuterar ämnet och ställer sig frågan varför denna genre blivit så populär. Moderator: Lotta Olsson, journalist. 
  Språk: engelska

  12:00-12:45
  Koden är knäckt
  Medverkande: Per Lange, Johan Bergström och Lisa Ekenberg

  Benny, 11 år, har forskat mycket i sin egen familj: varför får han JA ibland och NEJ ibland när han ber om något? Efter år av studier har han kommit på vad som fungerar... Per Lange och Johan Bergström vill med sin bok Koden är knäckt ge roliga och handfasta tips om vad barn kan göra för att bli mer framgångsrika i sin kommunikation, i vardagen, hemma och i skolan. Och inte minst med att lyckas göra något som många vuxna känner skräck för – att tala inför en stor grupp människor. Tänk om man redan i unga år kunde få pröva på det – så att det förknippas med något roligt och lustfyllt? 

  12:30-12:50
  Inspirera inspiratörerna – om bokprat
  Medverkande: Anna Hjerpe, Åsa Storck och Lena Andersson

  Hur inspirerar man dem som ska förmedla läs- glädje till barnen? Varför lyckas vi inte få med alla elever? Erfarenheter från projektet Bokprat och läsprojekt i Jönköpings län. Tips och metoder för att förbättra läsförståelsen.

  13:30.13:50
  Mångkulturell ungdomslitteratur?
  Medverkande Mats Berggren

  Mångkulturella vuxenförfattare finns allt fler. Författare med liknande bakgrund som skriver för unga finns knappt alls. Varför skrivs inte förortsskildringar för unga av författare uppvuxna i förorten? Kan det ändras? Författaren Mats Berggren i samtal med Anna Hjerpe, från projektet Bokprat. 

  Lördag 27 september

  11:30.11:50
  Radarpar med karaktär
  Medverkande: Sven Nordqvist, Jujja Wislander och Åsa Warnwvist

  Om Mamma Mu och Kråkan och Pettson och Findus Jujja Wieslander och Sven Nordqvist berättar om hur det är att leva med sina skapelser under en längre tid och hur de utvecklas i text och bild. Vad är det som gör en bilderboksfigur till en rik- tig karaktär? Vad kännetecknar Mamma Mu och Pettson och vilken betydelse har relationen till Kråkan och Findus, som utgör den andra hälften av respektive radarpar? Moderator: Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet.

  Övriga hållpunkter under Bokmässan kommer framöver.
  Läs mer här; http://www.bokmassan.se/sv/bokmassan/ladda-ner-pdf/