Nominerad till Barnens Romanpris 2014

 • Nominerad till Barnens Romanpris 2014
   

  5768 visningar på Youtube är en av fem böcker som är nominerade till Barnens Romanpris 2014 och programmen sänds just nu i P1 och P4. Böckerna är utvalda ur ett helt års utgivning av litteratur för barn i åldern 9-12.

  Onsdag den 29 oktober kl. 13.20-13.35 sänds det sista programmet i P1 och där tillkännages vinnaren. Här kan ni lyssna på programmen, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3631&artikel=5960178


  Boken om Rosita är den första delen i en planerad serie och författarna vann Podium och Le Romani Nevimatas skrivartävling om ”Att vara ung rom idag”. Boken skrevs på en månad och författarna berättar att ”Rosita kom till oss och krävde att få bli berättad”.

  Ralf Novák-Rosengren är Resande och även musiker och har fått pris för sin insats som traditionsbärare. Ralf har släppt flera skivor och har även skrivit boken Romanifolkets visor om resandefolkets hemliga musikskatt. Under många år har han kämpat för att sprida kunskap om sitt folk. Aktivt har han arbetat mot rasism och fördomar av alla de slag.  

  Anita Santesson är filmare, lärare och producent. Musik, människor och kultur är viktiga inslag i hennes arbete. I den uppmärksammade filmen "The Middle East Peace Orchestra" följde hon judar och araber som tillsammans bildade en fredsorkester. Författarna har tillsammans tagit initiativ till den prisbelönta Nordic Romani Festival och hemsidan lattjo drom som sprider kunskap om Resandefolket.

  Skrivet om 5768 visningar på Youtube

  "Det blir inte bara en berättelse om hur det är att vara ung rom i dag, utan också en större historia om utanförskap i en vidare mening och om att vara ung över huvud taget. Vem blir man när alla förväntar sig att man ska misslyckas? »5768 visningar på Youtube« blir som tur är aldrig en solskenshistoria och inte heller något bittert vittnesmål. Det är bara en ovanligt angelägen ungdomsbok."

  Lotta Olsson, Dagens Nyheter

  "Bristen på kunskap om romernas historia är stor. Ännu större är bristen på svenska ungdomsböcker där en eller flera huvudpersoner har romsk bakgrund. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med böcker som den här. En välskriven ungdomsbok som lågmält men ändå starkt ger en inblick i den unga Rositas liv. Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson lyckas förmedla bitar ur den romska kulturen utan att det blir pedagogiskt eller exotiskt. Språket är lättläst och realistiskt och påminner emellanåt om Christina Wahldéns prosa. Själva intrigen är enkel att följa och högst trovärdig."

  Emelie Ljungberg, BTJ-häfte 3, 2014.

  "I den blott 136 sidor långa romanen berättar de båda debuterande författarna om 14-åriga Rosita, som lever i en tätt sammanhållen romsk familj, och i övrigt försöker göra så lite väsen av sig som möjligt, vilket naiva lärare, som utan att tänka sig för pekar ut henne, sätter stopp för. [...] detta är en intressant, viktig och framför allt driven roman som man inte gärna lägger ifrån sig."

  Åsa Warnqvist, SVD