Sven Nordqvist vinnare av Heffaklumpen!

 • Pressmeddelande från Bokförlaget Opal 2015-02-02

  Sven Nordqvist har tilldelats Expressens Heffaklump 2014. Sven har utkommit med över 30 titlar på Bokförlaget Opal och är mest känd för böckerna om gubben Pettson och katten Findus.

  Motiveringen lyder

  Medan samtiden rivit ut de gamla köksinredningarna har generationer flyttat in i gubben Pettsons stökiga rum och känt sig som hemma. Eller som Mamma Mu begrundat livet från ett bås. I teckningarnas myller möter lustspelet en lovsång till långsamheten. Hos bilderboksskaparen Sven Nordqvist lever leken, historien, och poesin.

   Citat ur intervjun:

  "När jag är inne i något blir jag mer öppen. När jag tecknar kan det komma upp, den här babbligheten som jag saknar i verkliga livet" - Sven Nordqvist

   

  Om Expressens Heffaklump

  Expressens Heffaklump är ett litterärt årligt pris som delas ut till innevarande års bästa svenska barn- och ungdomsbok. Priset kan även avse flera titlar av samma författare, alternativt delas ut för samlade insatser på barnboksområdet. Priset instiftades 1966 och består av en statyett gjord av K.G. Bejemark. Namnet Heffaklump är hämtat ur A.A. Milnes bok om Nalle Puh.


  Om Sven Nordqvist

  Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid arkitekthögskolan i Lund. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975-85 arbetade han också mycket med grafik.

  Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok Pannkakstårtan, då vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus.