Vinnare i bilderbokstävlingen är utsedd

 • Sven Nordqvist fyller 70 år i dag och detta vill vi på Bokförlaget Opal fira genom att utlysa en bilderbokstävling i hans ära!

  Det var genom Bokförlaget Opals bilderbokstävling 1982 som Sven Nordqvist fick sitt genombrott som bilderboksskapare då han vann tävlingen med Agaton Öman och Alfabetet.

  Årets tävling inbringade hela 221 bidrag och tidigare i veckan sammanträdde juryn, bestående av Sven Nordqvist (illustratör och författare), Lisen Adbåge (illustratör och författare), Lisa Sorgenfrei (redaktionschef, Barnens Bokklubb), Catrine Christell (förläggare, Bokförlaget Opal), för att utse vinnaren.

  Efter noga övervägande och genomgång av alla bidrag har vinnaren utsetts (alla bidrag var anonyma).

  Vinnare i Bilderbokstävlingen är:

  Sanna Borell med boken En sån dag.

  Motiveringen lyder:

  Med äkthet och tydligt tonfall rymmer Sanna Borells bilderbok långt mer än det som står att läsa i texten och i de lekfulla bilderna.  En modern och annorlunda bilderbok med oväntad vändning visar ett nära och okonstlat förhållande mellan mamma och barn.

  Sanna Borell leker med perspektiven i bilderna och skapar tillsammans med texten en helt egen stil som är varm, unik och uttrycksfull.

  Om vinnaren:

  Sanna Borell bor i Malmö tillsammans med sin dotter. Dottern är Sannas stora inspirationskälla, inte minst till boken En sån dag. Sanna jobbar som frilansande illustratör och har tidigare fått två bilderböcker utgivna (Djungelön och Jakten).

  Vinnaren erhåller 30 000 i vinstsumma och boken ges ut i september 2016.