Emma Tinnert

Ladda hem högupplöst bild »

 • Jag är född 1985 och uppvuxen i Östra Tunhem. Det är en liten by på Mössebergs sluttning utanför Falköping i Västergötland med utsikt över Hornborgasjön. Min uppväxt tillsammans med en mycket natur- och kulturintresserad familj har satt sina spår. 

  Att måla och teckna har alltid varit en stor del av mitt liv. Då jag var riktigt liten täckte mina föräldrar in hela köksbordet med ritpapper så att jag kunde skapa fritt med både kritor och vattenfärg. Mitt tydligaste minne från förskolan är utsikten från fönstret vid målarbordet och både under grundskolan och gymnasieåren var det de projektarbeten där man själv fick  kombinera text med egna bilder som hörde till höjdpunkterna. 

  Efter studenten på det naturvetenskapliga programmet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping gick flyttlasset till Kalmar och studier vid Kalmar högskola, numera Linnéuniversitetet. Där tog jag en Filosofie Magisterexamen i biologi med inriktning terrester ekologi och naturvård. Det var var under min utbildning som mitt stora intresse för dagfjärilar väcktes och det var just en dagfjäril som fick huvudrollen i mitt examensarbete som behandlar Ängsnätfjärilen (Melitaea cinxia) och dess populationsekologi på Ölands mittland. Det var även i samband med mina studier som jag på allvar fick upp ögonen för möjligheten att kombinera mitt intresse för biologi med min passion för att illustrera och måla akvarell. 

  Efter min examen anställdes jag vid Station Linné, ett öländskt centrum för forskning, utbildning och undervisning. Där anordnade jag bland annat aktiviteter och evenemang med koppling till det öländska landskapet. Numera arbetar jag sedan ett par år tillbaka som värd och guide vid naturum Ottenby på Ölands södra udde. Här får jag möjlighet att  arbeta kreativt och förmedla kunskap med naturen som inspirationskälla. Jag är bland annat med och både utformar och genomför vårt stora utbud med programpunkter samt skapar tillfälliga utställningar som komplement till vår basutställning.

  Idag delar jag min tid mellan naturum Ottenby och mitt eget företag där jag skapar bildkonst och illustrationer med naturmotiv. Noggrannhet och sinne för detaljer är ledord för mig i mitt konstnärskap. Även mitt stora intresse för dagfjärilar syns tydligt i mitt skapande. Jag är autodidakt och får ofta höra att min teknik är mycket personlig. Jag vill ständigt utveckla mitt måleri och har haft både separata utställningar samt har medverkat i ett flertal samlingsutställningar. En stor del av min tid genomför jag även illustrationsuppdrag till ett flertal uppdragsgivare, så som länsstyrelser, kommuner, föreningar och företag. Uppdragen består framförallt av illustrationer till informationsmaterial, t.ex. broschyrer och skyltar till naturreservat. 

  Att få vara med och illustrera en bok har alltid varit en önskan och att nu dessutom få möjlighet att skapa en fjärilsbok är en dröm som går i uppfyllelse.


 • Titlar av Emma Tinnert utgivna på Opal bokförlag:
Min fjärilsbok »