Inga Borg

Ladda hem högupplöst bild »

  • På sommaren 1945 kom en nittonårig Inga Borg för första gången upp till fjällen. Med sin man bodde hon i en ödefäbod på en fjällsluttning. Då var fjällen rena vildmarken, allt var stilla, orört och oförstört. Här tecknade och målade hon hela tiden: fjäll, renar, lämlar, en hermelin. Det var här hon fick material till Plupps värld. Det var dock först senare, när barnen kom, som Plupp plötsligt uppstod. Han fick blått hår som fjällen och en halsduk lika gulröd som fjällbjörkarnas blad om hösten.

    Inga Borg debuterade både som konstnär och bilderboksförfattare 1955, med en separatutställning i Stockholm och den första bilderboken för barn: Plupp och renarna. Sedan dess har hon skrivit och illustrerat 39 huvudsakligen egna bilderböcker för barn om djur och natur, varav 24 om Plupp. I samarbete med andra bildkonstnärer har Inga Borg givit ut 7 böcker, bl a om Island, Östafrika och om Carl von Linnés liv och verk. Hon har även skrivit för radio och tecknat TV-filmer för barn: Plupp och hans vänner (på 60-talet), Djuren kring vårt hus (på 70-talet) och för UR: Djur på en savann i Afrika (1984).

    Inga Borg har blivit tilldelad en rad stipendier och priser genom åren, bl a Elsa Beskow-plaketten (1970) och Litteraturfrämjandets pris (1982).


  • Titlar av Inga Borg utgivna på Opal bokförlag:
Kalas hos Plupp »
Plupp och björnungarna »
Plupp i storskogen »
Plupp och havet »
Plupp och vårfloden »
Plupp och midnattssolen »
Plupp och lämlarna »
Plupp och vargen »
Hund i Paris »
I naturens riken »
Plupp bygger bo »
Vinter hos Plupp »
Plupp gör en långfärd »
Plupp och lodjuret »
Plupp och renkalven »
Plupp och älgen »
Plupp och renarna »
Plupp och tranorna »
Hemma hos Plupp »
Plupp on a long journey »