Jesper Jenemark

Ladda hem högupplöst bild »

  • Jag har alltid tecknat och målat. Men min väg till att arbeta som illustratör har varit krokig. Efter att ha arbetat som teknisk projektledare under många år, sadlade jag om och läste en magisterexamen i konstvetenskap. Att studera konst och arkitektur i ett historiskt perspektiv var verkligen intressant, men jag saknade att teckna och måla själv.

    Nu har pennorna och penslarna äntligen blivit en del av min vardag – jag arbetar med att illustrera barnböcker. Som barnboksillustratör får jag skapa hela världar. Jag ritar inte bara ett hus eller två, utan hela städer, gränder och bergskedjor om jag vill. Jag fyller husen med möbler och målar väggarna. I denna miljö ska berättelsens karaktärer få liv, för miljön är förstås bara en kuliss. Det viktiga är, precis som i verkligheten, de som lever i miljön. Vad de gör och inte minst, vad de känner.

    Jag gillar den handgjorda känslan, med sina defekter och slumpmässiga färgskiftningar och arbetar därför gärna i traditionella tekniker som blyerts, akvarell och tusch. Jag dricker ofta och gärna en kopp espresso när jag jobbar. Espresso är också utmärkt att måla med. Som den är, eller i flera lager för riktigt mustigt brun eller utspädd med vatten för ljusare toner. Förresten gillar jag te också, som ger en varm beige nyans.

    Besök mig gärna på Instagram eller Facebook.


  • Titlar av Jesper Jenemark utgivna på Opal bokförlag:
Kompisen i hissen »
Venke rapporterar: En bortglömd lucka »