Lygia Bojunga

Ladda hem högupplöst bild »

  • Lygia Bojunga föddes i byn Pelotas i Brasilien 1932. Där bodde hon på en bondgård till dess hon fyllde åtta. Då flyttade familjen till Rio de Janeiro där Lygia också bor idag. Tillsammans med ett teatersällskap har hon turnerat runt i Brasilien och arbetat som skådespelare. Efter att ha sett både utbredd fattigdom och analfabetism bland barnen i Brasilien bestämde hon sig för att starta en skola för fattiga barn från landsbygden. Engagemanget för barn har växt efter det. Vid sidan av hennes författarskap har hon startat ett läseprojekt för barn som inte kan läsa och som inte har råd att köpa böcker. Hon jobbar på att både hennes hus inne i Rio och hennes hus på landet ska bli läsecentrum där man kan låna eller kanske få böcker och det ska finnas högläsning. Projektet heter Böckernas Hus.

    I mars 2004 belönades Lygia med det största priset en barnboksförfattare kan få, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Prissumman, fem miljoner kronor, kommer Lygia att använda till projektet samt sitt förlag Casa Lygia Bojunga. Förlaget startade Lygia 2002 för att kunna ge sina bokfigurer ett hem och för att hon själv ska kunna följa processen från början till slut.
    Förutom Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har Lygia Bojunga belönats med det prestigefyllda H. C. Andersenpriset som hon fick 1982.

    Bojungas böcker handlar ofta om gränsen mellan dröm och verklighet. Hon tvekar inte inför ämnen som död och saknad, inte heller inför samhällskritik. Många av hennes böcker gavs ut under en tid då Brasilien var diktatur. Bojunga tog då tillfället i akt och kritiserade maktapparaten genom sin litteratur. Hon har själv sagt att ”diktatorer läser inte barnböcker”.


  • Titlar av Lygia Bojunga utgivna på Opal bokförlag:
Den blommiga soffan »
Kompisarna »
Min vän målaren »
Sex gånger Lucas »
Sängen »