Mecka Lind

Ladda hem högupplöst bild »

  • Mecka Lind föddes 1942 och växte upp hos sin mormor i Lund. Mormodern var en stor berättare och hon uppmuntrade tidigt sitt barnbarn att använda sin fantasi och kreativitet. Efter realskolan arbetade Mecka Lind med reklam i tio år. Därefter var hon reseledare, fritidsledare och frilansskribent. Skrivandet innefattade artiklar, kåserier, noveller, vistexter och manus till olika radio och TV-program för barn och vuxna.

    Mecka Lind har skrivit flera starka skildringar av barn och ungdomars utsatthet i Sverige och i andra länder. Johanna och mormor var Mecka Linds debutbok som barnboksförfattare och den kom 1982. Det är en självbiografisk berättelse och Mecka har sedan dess varit författare på heltid.

    De senaste åren har Mecka Lind skrivit flera illustrerade barnböcker om den fotbollsälskande flickan Dojjan, som mest av allt beundrar den brasilianske fotbollsspelaren Rivaldo. Opal har också publicerat En pojke som Alfredo, som handlar om gatubarn i Mocambique och om deras uppfinningsrikedom för att klara sig.

    Mecka Linds böcker har översatts till ett tiotal språk och hon har tilldelats flera internationella priser för sina spännande och samhällsengagerade böcker, bland annat Premio Nazionale di Letteratura per Ragazzi - Cittá di Bella år 2005 för sin ungdomsbok Anja - tiggarbarn i Moskva.

    Mecka Lind har flera gånger varit en av de nominerade författarna i barnens och ungdomarnas eget stora pris Bokjuryn, till exempel för boken Anja: tiggarbarn i Moskva under år 2000.


  • Titlar av Mecka Lind utgivna på Opal bokförlag:
Dojjan Bengtsson »
Dojjan och Mozart »
Dojjan och Mozart i Rio »
Dojjan och Mozart och tiotusen röda rosor »
Dojjan och Mozart och sommaren i kvarnen »
Tockens julafton »
Calle krånglar till det »
En pojke som Alfredo »
Vem är Toffe? »
Anja tiggarbarn i Moskva »
Dojjan Bengtsson »