Paola Ciliberto

Ladda hem högupplöst bild »

  • Jag var tio år gammal och satt utlåst i trapphuset. Minns mönstret i stengolvet, trapphusets lukter och att det snart började kännas tomt och mörkt att vänta på att någon skulle komma hem. En farbror gick in genom entrén och låste upp dörren bredvid vår. Han hade rock och glasögon. Såg snäll ut. Jag hade aldrig tänkt på vem som bodde granne med oss, hade knappt sett nån gå in genom den där dörren. Enda tecknet på att någon höll hus där var om kvällarna då jag från mitt sovrum kunde höra ett smattrande ljud från andra sidan väggen – ljudet från en gammal skrivmaskin. Varje kväll i perioder somnade jag till det där smattret. Det blev en trygghet som vissa ljud kan bli från ens barndom. Som ljudet från en tickande klocka. Trafiken på gatan. Eller vinden i träden utanför huset.

    Farbrorn stannade upp, frågade om allt var som det skulle och undrade om jag ville låna telefon och ringa efter någon. Tvekande klev jag in den lilla enrumslägenheten. Där luktade lite av tobak och överallt låg böcker i högar och i hyllor. Teckningar, papper och pennor. Där satt han och ritade! Ungefär på samma plats fast på andra sidan väggen brukade jag sitta och rita. Vid ett skrivbord stod skrivmaskinen. Farbrorn som hette Ulf Löfgren berättade att han var barnboksförfattare och att han skrev och tecknade sagor om kvällarna. Jag fick en av hans böcker med mig hem som han skrev en hälsning i. Många år efter den händelsen var det spännande att ligga och tänka på alla sagor som blev till där, på andra sidan väggen.

    Ulf Löfgren har gett ut många barnböcker på Opal, bland annat om kaninen Ludde. När jag och Anki Magnusson var färdiga med vår första bok om kaninerna (!) Pite och Palt som vi fick göra i samband med en barnbokstävling som Opal hade utlyst, kom jag plötsligt att tänka på min granne Ulf Löfgren. Tänk om det inte var någon slump att jag skulle börja teckna sagor för barn?

    Idag har Anki och jag gjort fyra böcker om Pite och Palt. Sen har jag skrivit och tecknat en egen bok också, Leonard Upptäckaren på savannen. När jag inte gör barnböcker så jobbar jag om filmkonsulent på Gotland, där jag också bor.


  • Titlar av Paola Ciliberto utgivna på Opal bokförlag:
Pite och Palt leker kurraglömma »