Sven Nordqvist

Ladda hem högupplöst bild »

 • Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år  hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid arkitekthögskolan i Lund. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975-85 arbetade han också mycket med grafik.

  Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok Pannkakstårtan, då vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus.

  Gubben och katten har såväl gammal som ung tagit till sitt hjärta. Efter den kom Minus och stora världen, en bok i samma anda som Agaton Öman och alfabetet, med bokstäver och siffror i lekfulla kombinationer och med ett pedagogisk syfte.

  Bilderna i Sven Nordqvists böcker är både färg- och detaljrika, därtill är de mycket rörliga. Mycket händer i varje bild. Dessutom kryllar det en hel värld av små figurer och ting som på sitt sätt kommenterar det övriga händelseförloppet. Ett badkar med möss under stuprännan, en minimal cykel står lutad mot en degbunke, en bunt telefonstolpar står nedkörda i en burk i snickarbodens röra, små gröna figurer viker sig dubbla av skratt åt en tokig händelse eller två små skärrandiga gynnare kikar med hjälp av stegar över bordskanten…

  Sven Nordqvists konstnärliga skapande begränsas inte till berättelser i ord och bild för alla mellan 3 och 99 år. Hans intresse för snickeri och tekniska konstruktioner har också resulterat i flera konstnärliga utsmyckningar på skolor och sjukhus i norra Uppland, ett lekhus i Löfsta Bruk tillsammans med Leif Högström, en lekskulptur i Enköping, m.m.

  Efter 16 år med sin familj på landet lever Sven Nordqvist och hans fru numera i Stockholm. Han vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2007 för sin bilderbok Var är min syster? Sven Nordqvists och Mats Wahls bok om en ostindiefarare, Den långa resan nominerades till Augustpriset 1998.

  ©Fotograf: Alexander Lagergren


 • Titlar av Sven Nordqvist utgivna på Opal bokförlag:
Stackars Allan »
Känner du Pettson och Findus? »
Noas skepp »
Var är min syster? »
Pannkakstårtan »
Rävjakten »
Stackars Pettson »
Pettson får julbesök »
Kackel i grönsakslandet »
Pettson tältar »
Tuppens minut »
När Findus var liten och försvann »
Tomtemaskinen »
Pettson goes camping »
A rumpus in the garden »
The Birthday Cake »
The Fox Hunt »
When Findus was little and disappeared »
Trampa para zorros »
Nasses taxi »
Nasse hittar en stol »
Boken om Nasse »
Agaton Öman och alfabetet »
Minus och den stora världen »
Julgröten »
Knepiga labyrinter och kluriga bilder »
Leta och pussla med Findus »
Klippa och klistra med Findus »
Roliga sudokun »
Upp och ner med Findus »
Pettson och Findus kokbok »
Min farsa är Tarzan »
Tänk själv! »
Pettson och Findus sångbok »
Pyssla med Findus »
Storfiskarens nybörjarbok »
Den långa resan »
Lisa väntar på bussen »
Findus flyttar ut »
Pannkakstårtan + CD »
Findus flyttar ut + CD »
Var är Pettson? »
Sjung med Pettson och Findus + CD »
Pettson får julbesök + CD »
Herr Babels torn »
Födelsedagspaketet : Samlingsbox »
När Findus var liten och försvann + CD »
Var är Pettson? »
Nasse hittar en stol »
Pettson tältar + CD »
Bubblan under isen »
Hundpromenaden »
Nasses taxi »