Ulf Löfgren

Ladda hem högupplöst bild »

 • År 1991 tilldelades Ulf Löfgren Knut V Pettersson-stipendiet av föreningen Svenska Tecknare. I motiveringen skrevs bl a att Ulf Löfgren är sagoberättaren som glider mellan fantasi och verklighet samtidigt som där vimlar av detaljer med autentiskt ursprung.

  Ulf Löfgren föddes i Umeå den 13 oktober 1931. Efter fil. kand. examen i Uppsala 1957, bl a med konst- och litteraturhistoria på schemat, vidtog reklamstudier (diplom IHR 1958). Debuten skedde 1959, tillsammans med Leif Krantz. Boken hette Barnen i djungeln och belönades med Elsa Beskow-plaketten året därpå.

  Sedan dess har Ulf Löfgren fått ta emot flera utmärkelser både i Sverige och utomlands. Han har vunnit plaketter och även Grand Prix i Bratislava (1977) och blivit tilldelad ett antal stipendier. Löfgren har också varit ordförande i Föreningen Svenska Tecknare (1971-74) och vice ordförande i Barn- och ungdomsrådet 1982-89).

  Han har ofta illustrerat andras verk, t ex några av H C Andersens sagor, men även skrivit och illustrerat ett flertal egna böcker. I den stora produktionen märks Det underbara trädet (1969), ett typiskt exempel på Löfgrens speciella typ av teckningar - jämförelser har ofta gjorts med de gamla kurbitsmålarnas verk.

  Ulf Löfgren har också skrivit fackbböcker för barn, han har en egen serie, kallad Lära på skoj, små bilderböcker som i sagoform presenterar olika ämnen. Fantasins viktiga roll i vardagen är nog det tema som intresserat Löfgren mest genom åren. Detta kan vi se i böckerna om pojken Albin (den första, Albin hjälper till, kom 1975). I Albinböckerna ses liksom i de övriga barnböckerna, Löfgrens förmåga att trovärdigt gestalta ett barns känsloliv. Han har dessutom gjort egna tecknade barnprogram för TV. Redan 1968 var det Ulf Löfgren som stod för teckningarna i Gunnel Lindes smått klassiska Pellepennan och Suddagumman.

  Stor succé har det blivit för Ulf Löfgren under 80-talet, med Ludde-böckerna, mycket omtyckta av landets treåringar. Den första, Ludde, kom 1984, och följdes redan samma år av Ludde och Någon och Kung Ludde.

  Ulf Löfgrens hemsida


 • Titlar av Ulf Löfgren utgivna på Opal bokförlag:
Hugo och den sagolika eken »