Bokmässan 2019

Snart dags för årets Bokmässa! Nedan ser ni våra seminarier och scenframträdanden. Vi finns i monter B 09:28.

Torsdag

13:00-13:45 Krisberedskap för barn
Herman Geiier och Claes Tovetjärn har skrivit handboken Bli en zombieöverlevnadsexpert. Att förbereda sig på att zombierna kommer kan verka onödigt, men om du är förberedd på en zombieattack är du beredd på att överleva det mesta: strömavbrott, bränder och naturkatastrofer. Just bränder är Charlotte Cederlunds expertområde: hon kombinerar författaryrket med sitt arbete som brandingenjör i aktuella Det brinner!, en faktabok som lär barn om brandsäkerhet. Eld fascinerar, men är också farligt. Hur skriver man en faktabok som balanserar på gränsen mellan farlig och lärorik?
Moderator: Jenny Jägerfeld, psykolog
Scen, J1

15:00-15:45 Besvikelser och idrottslycka
När ska barn börja tävla i idrott? Försvinner glädjen vid elitsatsning? Är det fostrande eller nedbrytande att förlora ibland? Och hur påverkas barn av att ha olika uppbackning hemifrån? Frågorna debatteras ständigt inom idrottsrörelsen och speglas också i barnlitteraturen. Författarna Anette Eggert, Malin Eriksson och Malin Stehn diskuterar vinnarskallar, besvikelser och idrottslycka utifrån sina aktuella barnböcker: Sista sparken (fotboll), Varsågod och rid (ridsport) och Vi är Superstars! (cheerleading).
Moderator: Ylva Mårtens, journalist
Scen F3

16:20-16:40 Befriending nature
Monika Vaicenavičienė talks about her new book Vad är en flod? and about befriending nature and my methods of dealing with complexity and interconnections of our environment while creating non–fiction visual narratives for children
Globala torget, rosa scen, H-hallen

Fredag

10:00-10:30 Signering med Sven Nordqvist
Bokförlaget Opals monter B09:28

11:30-11:55 Vem skriver du för?
Charlotte Cederlund, Jonna Björnstjerna, Anja Gatu. och Hanna Jedvik är aktuella med böcker för olika åldersgrupper. Hur förhåller de sig till att skriva för en bestämd målgrupp? Finns det ämnen som är tabu?
Litteraturscenen, A-hallen

12:00-12:15 Fotbollspoesi och boktacklingar
Hur får man läsovilliga barn och ungdomar att hitta till böckernas fantastiska värld?
Anette Eggert berättar om ett lyckat läsfrämjande samarbete med fotbollsklubben Malmö FF.
Malin Stehn drev under tre års tid, tillsammans med Författarcentrum Syd, projektet Boktackling. Hör historien om ett bokprat på en fotbollsplan i ett av Malmös särskilt utsatta områden.
BonnierHoops-scenen, F-hallen

13:00-13:45 Kulturkrockar och utanförskap
I Sheherazades värld är det otänkbart att bli förälskad i en annan tjej. Ändå för hon en modig kamp för sin kärlek. Dansk-palestinska Kristina Aamands Under ditt finger handlar om tabun och hemliga dubbelliv. I Mats Berggrens Rami och Jonatan är det i stället två killar som blir förälskade, svenske Jonatan och flyktingpojken Rami. Tack för allt är uppföljaren till Christina Wahldéns Falafelflickorna, om Hawa som drömmer om att bli polis och startar en egen detektivbyrå. Författarna diskuterar kulturkrockar, utanförskap och hedersproblematik. Moderator: Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare Teskedsorden.
Scen R2

13:30-13:50 Maxa författarbesöket
Har du bokat en författare till din skola? Funderar du över förberedelser, hur ni får ut det bästa av besöket och hur eleverna kan arbeta vidare efteråt? Anette Eggert, Malin Stehn och Mårten Melin har tillsammans träffat tusentals elever från F-klass till årskurs 9.
Hör deras bästa tips för ett lyckat författarbesök i skolan.
Lärarscenen

14:00-14:30 Signering med Sven Nordqvist
Bokförlaget Opals monter B09:28

14:20-14:40 Strutspojken från Västsahara – inte bara en bok
Författaren Monica Zak har i sina böcker skildrat barn och ungdomar från hela världen, Honduras, Afghanistan, Bangladesh, Västsahara, Sverige…. Hennes berättelser bygger på verkliga historier och verkliga människor som hon mött på sina många resor i Sydamerika, Afrika, Asien och Europa.
Globala torget, orange scen, H-hallen

14:40-15:00 Eftersnack: Strutspojken från Västsahara – inte bara en bok
Eftersnack och frågor från samtalet på Orange scen. Författaren Monica Zak berättar om effekterna av sina böcker om ungdomar från hela världen; Honduras, Afghanistan, Bangladesh, Västsahara, Sverige…
Moderator: Lena Thunberg
Globala torget, orange scen, H-hallen

15:00-15:45 Art schools and making illustrated books
Monika Vaicenavičienės examensprojekt, Vad är en flod?, på Konstfack blev Opals mest uppmärksammade bok på länge. Innan den ens givits ut hade den sålts till 11 olika språkområden och vunnit en rad priser, bland annat World Illustration Award. Monika samtalar här med Sara Teleman, professor i illustration vid Konstfack, om konstskolors betydelse för bilderboksskapare idag, och berättar om sin egen skapelseprocess bakom boken.
Scen R2

Lördag

10:00-10:30 Signering med Sven Nordqvist
Bokförlaget Opals monter B09:28

14:00-14:20 Möt clownen och författaren Elisabeth Helland Larsen
I bilderböckerna Jag är livet och Jag är döden tar norska författaren Elisabeth Helland Larsen upp stora ämnen på ett lekfullt, vardagligt och varmt sätt. Sedan många år tillbaka arbetar hon som sjukhusclown och hon gillar att möta barn tillsammans med sin jongleringsutrustning och sina dockor Livet och Döden. Nu byter hon sjukhusmiljön mot Barnsalongen! Böckerna Jag är livet och Jag är döden är illustrerade av Marine Schneider och översatta till 12 språk. Augustvinnaren Linnea Axelsson har översatt dem till svenska.
Barnsalongen, A-hallen

14:20-14:40 Fotboll, religion och homofobi
Homosexualitet är laddat för en del invandrare och flyktingar – inte sällan med hänvisning till deras religiösa tro – men kan också vara det i den manliga fotbollsvärlden.
Mats Berggrens nya bok Rami och Jonatan handlar om en ensamkommande flyktingkille och en svensk kille som spelar fotboll ihop och bli kära i varandra. Han berättar här om sin bok och om diskussionerna ämnet gett upphov till i hans möten med ungdomar.
Globala torget, rosa scen, H-hallen

15:00-15:30 Signering med Sven Nordqvist
Bokförlaget Opals monter B09:28

15:20-15:40 Djurförklädnad som berättarknep
Att förklä bilderboksjaget till ett djur är ett väl beprövat trick för att nå de yngsta läsarna. Men hur gör man när man ger djur mänskliga drag? Och hur kan djurskepnaden förklara och förenkla svåra saker som ensamhet och rädslan att inte duga som man är?
Charlotte Cederlund är aktuell med bilderboken Vem vill leka med Zigge?
Scen Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen

Söndag

10:30-10:50 Möt clownen och författaren Elisabeth Helland Larsen
I bilderböckerna Jag är livet och Jag är döden tar norska författaren Elisabeth Helland Larsen upp stora ämnen på ett lekfullt, vardagligt och varmt sätt. Sedan många år tillbaka arbetar hon som sjukhusclown och hon gillar att möta barn tillsammans med sin jongleringsutrustning och sina dockor Livet och Döden. Nu byter hon sjukhusmiljön mot Barnsalongen! Böckerna Jag är livet och Jag är döden är illustrerade av Marine Schneider och översatta till 12 språk. Augustvinnaren Linnea Axelsson har översatt dem till svenska.
Barnsalongen, A-hallen

12:20-12:40 Stolpe ut eller rakt i krysset? Att skriva om sport för barn
I sportens värld finns allt som behövs för en lyckad berättelse: tävlingsmomentet, dramatiken och de stora känslorna. Men hur gör man för att inte hamna i referatfällan? Hur varierar man innehållet utan att tappa bort sporttemat? Och kan dramatiken rent av skrämma blivande utövare? Anette Eggert och Malin Stehn samtalar utifrån sina nya böcker Sista sparken (fotboll) och Vi är Superstars! (cheerleading).
Scen Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen