Vinnare av Bengt Christell-priset!​

För att hedra minnet av Bokförlaget Opals grundare, Bengt Christell, instiftade förlaget ett pris som delas ut vartannat år. Vinnaren får 25 000 kronor och ett bokkontrakt! Nu är pristagaren för år 2022 utsedd.

Stort grattis till Lina Sandquist som har skrivit och illustrerat bilderboken Vi gjorde det! Lina är född 1979 i Skara och bor nu i Göteborg. Sedan 2015 har hon arbetat som illustratör. 

– Jag har pluggat 5 år inom bild och form, bla måleri, bilderberättande och serieteckning. Förutom att jobba som illustratör har jag arbetat deltid på särskola. Nu arbetar jag deltid med illustration och deltid som handledare inom serieteckning och bakning på en daglig verksamhet, berättar Lina.

 

Hur känns det att ha vunnit Bengt Christell-priset?

 

– Det känns jätteroligt och en gnutta overkligt. Jag är så himla glad över att få ge ut min egna bok och att det är på Opal. Innan har jag bara illustrerat andras manus, så det här är stort för mig. 

 

Årets tema var humor på vilket sätt har du tolkat detta i din bok?

 

– Jag har tagit mycket inspiration från mina barn som är 4 och 8 år, lyssnat mycket på när de pratat med varandra och fantiserat. Och sedan spunnit vidare på deras humor och värld. Illustrerat det de egentligen bara leker med i fantasin.

 

Juryns motivering:
Vi gjorde det! berättar Lina Sandquist med lågmäld humor och igenkänning om fantasi och lek i vardagen. Fint samspel mellan text och bild och vacker linjeföring i illustrationerna formar en i sin enkelhet fin berättelse ur barnets perspektiv.

Juryn bestod av: 
Catrine Christell, VD för Bokförlaget Opal och dotter till Bengt Christell
Per Gustavsson, illustratör, författare och bilderboksskapare
Agneta Edwards, litteraturpedagog, författare och läsinspiratör med speciellt intresse för bilderböcker
Emelie Andrén, bilderboksförfattare och anställd på säljbolaget Hemming & Baggfelt

Vi gjorde det! ges ut i september och vi kan knappt bärga oss.

Stort grattis till Lina!