Vårt program på årets Bokmässa

Torsdag

13:00-13:20, scen: Café skriva
Att skriva för barn och unga
Stefan Casta är en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare och under många år lärare och handledare vid Lunds universitets författarskola. Han har skrivit över 65 böcker, de allra flesta för barn och unga. Nu är han aktuell med en bilderbok, Larson flyttar hemifrån, samt ungdomsböckerna Den gröna cirkeln, Under tiden och På andra sidan Fågelsången. Här för han ett samtal kring skrivandets hantverk och berättar hur man håller sig uppdaterad som ungdomsförfattare över tid. 

14:00-15:00, i vår monter B09:28
George Johansson och Jens Ahlbom signerar böckerna om Mulle Meck

15:15-16:00,i vår monter B09:28
Sven Nordqvist signerar böckerna om Pettson och Findus

16:00-16:45, Seminarium i J2
Att tolka barns känslor i ord och bild
”Wihoo!” ”Ååååh!” ”Buuu…” Glädje, ilska och ledsamhet – barn ger ofta uttryck för starka känslor. Hur fångar man dessa i ord och bild och hur kan en bok hjälpa barnen att navigera i sitt känsloliv? Går det rentav att läsa sig igenom svåra känslor? Mikael Bengtsson och Per Gustavsson är skaparna bakom de fantasifulla bilderböckerna Sjön som saknade botten och Sandslott. Den senare är ett barns berättelse om vuxenhet och drömmar, skriven av Augustnominerande författaren Lisa Hyder. Kayo Mpoyi är aktuell med bilderboken Kitoko om en liten flicka som flyr in i fantasin för att hantera svåra minnen. Ett samtal om att skildra barns känslor. Programledare: Reyhaneh Ahangaran psykolog och författare.

17:00-17:45, Seminarium, J2
Silent books – en trygg plats i en orolig tid
Bilderböcker utan text har den senaste tiden blivit alltmer efterfrågade. I en värld där människor tvingas flytta till helt nya platser kan böcker där bilden får driva berättelsen överbrygga språkgränser och förena läsare. Sven Nordqvist bildvärldar har präglat flera generationers uppväxt. Hör Sven prata om den ordlösa bilderboken Hundpromenaden, och ta del av hans syn på bildens förmåga att driva berättelsen framåt. Programledare: Jenny Aschenbrenner, kulturjournlist

Fredag

10:00-10:45, Seminarium i J2
Ljuva, härliga, skitjobbiga tonår
Som tonåring är man fortfarande ung, men upplever ofta att man är otroligt vuxen. Ungdomsåren fylls av starka känslor, omtumlande konflikter och identitetssökande. Hur skildras den här tiden i den samtida ungdomslitteraturen? Ett samtal om att skriva med tonåringar i fokus. Med Jenny Jägerfeld, aktuell med relationsromanen Min storslagna kärlek, Ellen Strömberg som skriver om vänskap och flirt i Vi ska ju bara cykla förbi, Ida Ömalm Ronvall som är aktuell med romanen En hemlig syster, om ungdomsårens hierarkier och problematiska kärleksrelationer samt Malin Fjellborg som debuterar med Kanske är det längtan, om kärlek som sker på enbart den enes villkor. Programledare: Elaf Ali, journalist.

12:30-12:50, Klimatscenen
Dystopier skrämmande nära verkligheten
Författaren Stefan Casta skriver för olika åldersgrupper och i olika genrer men det som böckerna oftast har gemensamt är att de handlar om naturen, på ett eller annat sätt. I sina två ungdomsromaner Den gröna cirkeln och Under tiden berör Stefan temat extremväder och klimatförändringar. Böckerna återutges i år men när de kom 2010 ansågs de dystopiska. Även om ramberättelsen i sig fortfarande är dystopisk så är extremväder och klimatförändringar inte det, det är högst aktuellt och verkligt idag. Något som sätter de båda böckerna i ett annat ljus. De hamnar betydligt närmare verkligheten och är än mer skrämmande.

 14:00-14:30, i vår monter B09:28
Mingel för Lina Sandquist, vinnare av Bengt Christell-priset 2022

15:30-16:10, i vår monter B09:28
Sven Nordqvist signerar böckerna om Pettson och Findus

16:00-16:20, Klimatscenen
En framtidssaga om samtiden
Viveka Sjögren har skrivit ungdomsromanen Det gula skrattet, en framtidssaga där klimatpåverkan finns som ett underliggande problem. Vi har idag förstått hur tätt förbunden vår framtid är med miljön, och ändå förmår vi inte vända utvecklingen åt rätt håll. Hur ska unga människor tänka om sin framtid idag, i skuggan av alla hot? Det gula skrattet är fiktion och riktat mot unga, de unga som är vår framtid och som behöver litteratur som tar upp ämnet på ett sätt som vill väcka och ställa frågor, till alla. Viveka Sjögren i samtal med Martin Schibbye, journalist. 

Lördag

10:00-11:00, i vår monter B09:28
Fiskdamm och boksignering med Daniel Gunnarsson och Jens Ahlbom, aktuella med Vad lurar i vassen? – En bok för blivnade storfiskare

11:00-11:45, Seminarium i J2
Dystopiska världar
Serietecknaren och konstnären Bim Erikssons senaste serieroman, Baby Blue, är en dystopi som kretsar kring ett lyckofascistiskt samhälle där misslyckanden, sorg och psykisk ohälsa är förbjudna.
Matilda Gunnarsson Rathsmans existentiella roman Tidsfördriv utsågs till Årets Ungdomsbok 2021 och följer 17-åriga Mys sista år i livet i en värld där alla vet när de ska dö. Möt dem i ett samtal om hur de bygger egna dystopiska världar, persongallerier och regelverk, samt vilka som är likheterna respektive olikheterna med att skriva en serieroman i jämförelse med en ungdomsroman. Programledare: Daniel Sjölin, författare.

14:00-15:00, i vår monter B09:28
George Johansson och Jens Ahlbom signerar böckerna om Mulle Meck

15:00-15:25, Yttrandefrihetstorget
Ord som spelar roll
Viveka Sjögren
är aktuell med ungdomsromanen Det gula skrattet, en stark berättelse om ensamhet, vänskap och tillit, men den präglas lika mycket av viktiga teman som klimatförändring och vikten av det skrivna ordet. Matilda Westerman är (tillsammans med Jason Diakité) aktuell med Har du fel? en bok som handlar om kritiskt tänkande och hur vi kan navigera i det allt snabbare informationsflödet, men också undersöker varför det är så vanligt att både vuxna och barn slänger sig med ord som hotar, kränker och gör andra människor ledsna.
Tillsammans med Ulrika Caperius, förläggare, samtalar de om att skriva om yttrandefrihet och om hur ord och samtal kan förändra både det egna livet men även andras.

15:30-16:10, i vår monter B09:28
Sven Nordqvist signerar böckerna om Pettson och Findus

 

Hoppas vi ses i vår monter!