Fjärilshuset vinnare av Elsa Beskow-plaketten

Elsa Beskow-plaketten 2023 för bästa illustrerade svenska barnbok går till Kerstin Elias Costa för Fjärilshuset.

Juryns motivering:

“Kerstin Elias Costa belönas med Elsa Beskow-plaketten för att med Fjärilshusetha skrivit och illustrerat en unik och vacker bilderbok om ett litet barns sorg och saknad. Elias Costa skapar en stillsam stämning där barnet ges utrymme att vila i sorgen. Samtidigt visar detaljer som en liten snigel i den gula regnjackans kapuschong eller en mungipa som vinklas uppåt, små glimtar av hopp även de gråaste dagar. Den starka texten har ett mjukt flyt som samspelar med bildernas känsliga blyertslinjer och svepande penseldrag i milda kulörer. Berättelsen berör på djupet, tröstar och stannar kvar länge hos läsaren. Precis på samma sätt som minnena av den älskade mormor lever kvar där hon och barnet brukade mötas – i Fjärilshuset.”