Möt våra författare på Bokmässan

Torsdag

11.00 – Lina Sandquist

Signering av bilderböckerna Vi gjorde det! och Vi blev ninjor! i Bokskåpets monter

Monter nr: A01:28

12.00 ­– Jessie Sommarström & Dante Zia 

Matinspo för unga kockar

Matlagning är idag en folksport. Men hur väcker man ett barns slumrande matlagningsintresse? Dante Zia är känd som programledare, köksmästare och deltagare i Sveriges mästerkock. Nu ger han ut Dantes bästa mat, en nybörjarkokbok för barn. Jessie Sommarström vann Sveriges mest prestigefulla kocktävling Årets kock 2022 och fick som första kvinnan på 34 år gå hem med titeln. Hennes hållbarhetstänk går igen i nybörjarkokboken Fågel, fisk eller baljväxtlasagne – Konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket. Hanna Olvenmark, matbloggare och kokboksförfattare, leder ett samtal om kokböcker som tilltalar barn – och deras smaklökar.

Sal: F2

14.00­– Jessie Sommarström 

Året som Årets Kock – ett tillfälle att påverka 

Jessie har använt sitt år till att belysa vikten av en hållbar framtid. Vi kan inte sluta äta, men måste välja hur vi äter. Hör Jessie berätta om hur vi alla kan vara en del av omställningen, och samtidigt behålla passionen för mat.

Scen: Matscenen

15.00 – Sven Nordqvist

Signering i Opals monter. I år finns utöver Pettson & Findus även en helt ny bok av Sven Nordqvist, Vägen hem.

Monter nr: B09:28

Fredag

11.00 – Charlotte Cederlund och Anna Westin

På andra sidan luckan – workshop

Tänk om du skulle hitta en helt ny värld. En värld gömd bakom en rostig lucka. Vad skulle finnas där? Märkliga växter? Farliga djur? Eller massor av äventyr? Med utgångspunkt i den nya serien Tvillingvärlden håller Charlotte Cederlund och Anna Westin i en fantasifull workshop där deltagarna får höra början av boken och sedan rita vad de tror finns på luckans andra sida.

Scen: En liten scen

11.20 – Charlotte Cederlund och Anna Westin

Möt Charlotte Cederlund och Anna Westin och få deras böcker signerade i bokmässans Selfiespot-monter

13.00 – Angelica Öhrn, Malin Eriksson Sjögärd och Sofie Sarenbrant

Hästboken – den fula ankungen?

Hästboken. Högt uppskattad av unga läsare, ofta förringad av kritiker. Varför har hästboken fått ett så oförtjänt dåligt rykte? Varför är den ändå så älskad? Och vad kan vi göra för att lyfta hästböckerna och ge dem den status de förtjänar? Ett samtal mellan Malin Eriksson Sjögärd, författare och en av grundarna till gruppen BaraHästböcker, Angelica Öhrn, aktuell med hästboken Slita sig och Sofie Sarenbrant, aktuell med Ett hjärta av guld, andra delen i serien om Mira och Månen. Programledare är Charlotte Cederlund, författare.

Sal: F1

14.30 – Ævar Por Benediktsson  

Böcker i dataspelsformat väcker barnens läsintresse

Den isländske författaren Ævar Þór Benediktsson kommer nu på svenska med en bokserie som är upplagd som ett dataspel, där läsaren väljer väg i berättelsen. Böckerna är extremt genomtänkta, från val av typsnitt (dyslexi-typsnitt) till språk och berättelsestruktur. Hör honom berätta vad han gör för att möta målgruppen där de är och vad han gör för att stimulera deras intresse för läsning.

Scen: SkrivaScenen

15.00 – Sven Nordqvist

Signering i Opals monter. I år finns utöver Pettson & Findus även en helt ny bok av Sven Nordqvist, Vägen hem.

Monter nr: B09:28

Lördag

12.00 – Ævar Por Benediktsson och David Sundin

Lekande läsning

David Sundin lockat mängder av barn och familjer till interaktiva lässtunder med sina nytänkande böcker. Nu är han aktuell med Nu måste vi faktiskt vara tysta. Inte ett endaste litet pip får man ge ifrån sig. Ævar Þór Benediktsson är författare, skådespelare och läsinspiratör på Island. I Välj ditt äventyr: Lokes barn har han influerats av spelvärlden. Här får läsaren spela sig igenom boken och välja berättelsens väg. De båda författarna möts i ett samtal kring vad en bok egentligen är – och hur man med hjälp av berättelser som på ett eller annat sätt tänjer gränserna kan inspirera barn till läsning. Journalisten Ebba Kleberg von Sydow leder samtalet om läsandet och lek.

Sal. J1

13.30 – Sven Nordqvist

Signering i Opals monter. I år finns utöver Pettson & Findus även en helt ny bok av Sven Nordqvist, Vägen hem.

Monter nr: B09:28

Söndag

13.00 – Marko T Wramén och Peter Ekberg

Människan är på väg tillbaka till månen

Genom Nasa och deras program Artemis är människan på väg tillbaka till månen. Den första raketen, Artemis I har redan skjutits upp, det blev ett framgångsrikt testvarv runt månen. Nästa gång finns det människor ombord och målet är att bygga en bas vid månens sydpol! Om detta handlar Marko T Wraméns bok Månbas Shackleton. Här samtalar han med författaren och filosofen Peter Ekberg, aktuell med boken Lätta fakta om månen. Programleder samtalet gör Johanna Koljonen, journalist.

14.00 – Marko T Wramén

Signering av boken Månbas Shackleton i Bokskåpets monter

Monter nr: A01:28