Foto: Danilo Giannini

Annika Giannini

Är uppväxt i en by i norra Västerbotten där de flesta jobbade i gummifabriken. Drömde istället om jobb där man fick skriva, rita och spela teater så efter gymnasiet blev det flytt söderut. Studielånet växte genom fem universitetsstäder från norr till söder, som längst till Italien. Det blev utbildningar i konst, animation, pedagogik och svenska.

Har sedan frilansat 20 år som illustratör, de senare åren främst som serietecknare och animatör, sist för Penfilm. Anställningar har jag haft som tv-grafiker och bildlärare. Är just nu animationslärare vid en folkhögskola.

Att debutera som författare gör att skrivandet äntligen får stå på samma scen som tecknandet. Och jag applåderar drömmen jag hade när jag satt och rensade gummi, den om att kombinera det roliga.

Bor just nu i Jönköping och inspireras av ständiga tvåspråkiga jämförelser med min italienske man. Men mest inspireras jag av min 11-åriga dotter som hjälper mig minnas den viktigaste tiden i mitt liv. Till henne gjorde jag barnserien som vann Egmont Kärnans förstapris för fem år sedan. Till henne skrev jag Majsans mysterium och till henne hoppas jag få skriva och rita mer.

Titlar av Annika Giannini