Foto: Dressler/Stefan Gärtner

Cornelia Funke

Cornelia Funke har med stora framgångar gett ut över 60 böcker i hemlandet Tyskland. Hon har också slagit igenom stort i bl. a. USA och Storbritannien. Hon började sin karriär som illustratör men började skriva när hon tyckte att böckerna hon illustrerade inte var tillräckligt bra. Hon skriver för en bred läsarpublik, allt från bilderböcker till 600-sidiga ”tegelstenar”.

Cornelia Funke är en författarinna som är ovanlig på flera sätt. Under sina många år som författare har hon inte fått ett enda refuseringbrev, istället har hon lyckats ge ut mer än 60 titlar. Hon har också lyckats utomordentligt i både Storbritannien och i USA, vilket inte är så lätt för en icke-engelskspråkig författare. Hennes böcker har florerat högt på topplistorna och är flerfaldigt prisbelönade.

Länge var det bara barn som kände till Cornelia Funke. Men när hennes romaner blev bästsäljare i USA vaknade Hollywood och Bläckhjärtafilmatiserades av Sagan om ringen-producenten Mark Ordesky med en budget på 50 miljoner doller. Boken dessförinnan, Tjuvarnas herre, hade en startupplaga på 75 000 ex i USA, vilket var mer än dubbelt så mycket som den första upplagan av Harry Potter. Även Tjuvarnas herre har blivit film.

Barn är en röd tråd genom Funkes karriär. Hon var socialarbetare och jobbade med barn innan hon kom in i bokvärlden. Där började hon som illustratör men började skriva själv eftersom hon tyckte att böckerna hon illustrerade inte var tillräckligt bra. 
Funke inspireras av C. S. Lewis, framförallt av böckerna om Narnia.

Kolla in Cornelia Funkes hemsida!