Fotograf: Gustav Lindqvist

Daniel Gunnarsson

Solen skiner från en klarblå himmel. Solstrålarna reflekteras av vågor som glittrar likt den finaste diamant. Vattnet är klart och jag kan skönja stenar och sjögräs nere vid botten. Min pappa och jag har tagit ekan ut till ”Kyrkflisen” för att fiska gädda. Platsen är Blekinge skärgård, jag är sex år gammal och står med bar överkropp i solskenet. Jag kan fortfarande inte kasta ut min Mörrumspinnare själv utan det gör min pappa åt mig och jag vevar in. Hugget kommer som en överraskning och det är en stor fisk. Efter en lång och hård kamp kommer gäddan in mot ekan och den kan ses genom det klara vattnet. Det är en haj, lär jag ha sagt! Nu var så inte fallet utan det är mitt allra första minne av att fånga en gädda och året är 1971.

Efter detta tillfälle för drygt 50 år sedan har det blivit många, och större, gäddor på mitt samvete. Skillnaden är att idag fiskar jag mer medvetet. Att visa respekt för fisken och släppa tillbaka den så opåverkad som möjligt är en självklarhet. När jag får se en stor gädda makligt simma tillbaka ned i sjöns djup är det med stor lycka! Men vad är det då som lockar mig så starkt med sportfiske. Listan kan göras lång men att vara ute i naturen kommer högt upp. Det finns så många underbara naturupplevelser som jag fått uppleva genom mitt fiskeintresse. Likaså att sitta där på sjön och umgås lugnt och fridfullt med en fiskekompis ger mig energi inför vardagens bestyr. Tänk dig vågor som kluckar mot båtens skrov, doften från en precis upphälld mugg kaffe och all den förväntan inför fiskedagen som du burit på ända sedan förra fisketuren avslutades. Fast skall jag välja bara en förklaring så blir det nog ändå spänningen. Att inte veta när det hugger och inte heller veta vad som hugger är närmast olidligt spännande. Varje kast, och det blir många under fiskedag, bär med sig förhoppningen att just nu hugger den där gäddan man drömmer om. När sedan väl hugget kommer är adrenalinpåslaget högt och omedelbart. Faktum är att här kan vi verkligen prata om ett beroende, men ett positivt sådant.

Om jag får återgå till min inledande berättelse så kan man fråga sig vad denna episod har haft för påverkan på mitt liv. Till att börja med och det kanske mest uppenbara, jag sitter här just nu och skriver dessa rader då jag debuterar med en barnbok i vilken Hedda, en gädda, har huvudrollen. Vidare har upplevelsen fört med sig ett liv med sportfiske som intresse vilket i sin tur bjudit på underbara naturupplevelser, nya vänner och en stor passion för djur, växter och natur i allmänhet. Medvetenhet och omtanke om miljö, klimat samt hållbarhet blir en självklarhet om man har ett stort friluftsintresse, vilket jag fått genom mitt sportfiske. Med denna bok hoppas jag nå en ny generation av yngre sportfiskare som även de skall bära med sig dessa så viktiga och betydelsefulla värderingar.