Lina Sandquist

Vinnare av Bengt Christell-priset 2022.

Jag har alltid ritat. Varje dag som barn enligt mina föräldrar. Även under tråkiga lektioner i skolan ritade jag. Tur att jag hade tråkigt ibland för det var i marginalerna i skrivhäftena som karaktärerna föddes.

Som barn reflekterade jag och fantiserade mycket. Jag hade behov av att få vara ifred. Inget av det har ändrats. Fast nu dricker jag mycket kaffe också. 
Nu när jag har barn hämtar jag mycket inspiration från dem. Tjuvlyssnar när de leker och spinner vidare på deras fantasi och humor. Det var så ”Vi gjorde det!” kom till. Jag tycker om att skriva historier som är vilda och lite upproriska. 
Jag jobbar från min ateljéplats med  illustrationerna. Då använder jag mest tusch och gouache. När jag skriver gör jag det helst på café, eftersom berättelserna oftast kommer till när jag betraktar människor. 
I mina illustrationer lägger jag mest tid på karaktärernas uttryck. För mig är det viktigaste att det blir bra. Oftast blir bilderna ganska färgglada, fastän jag inför varje ny bok tänker att färgskalan ska vara lite mer dämpad.
När jag inte skriver och illustrerar arbetar jag deltid som handledare . På fritiden tycker jag om att vara med min familj, åka  på utflykt till havet, vara i skogen, cykla och  sitta länge på café.
 
Jag är född 1979 och uppvuxen i Skara i ett rött hus med mina föräldrar, två syskon och en katt. Efter att ha flyttat  runt i Sverige i några år och gått olika bild-och form skolor så valde jag att bo i min favoritstad Göteborg. Sedan träffade jag min kille och flyttade till Malmö. Vi har två barn nu och bor åter i  Göteborg.