Foto: Christer Rudh

Linda Linnskog Rudh

Som liten dammsög arkeologi- och historiehyllorna på biblioteket hemma i Eskilstuna. Böckerna om vikingatid och sjunka skepp gick varma. Så valde jag också att utbilda jag mig marinarkeolog. Det fanns ingen annan tänkbar väg just då. 

Under några år arbetade jag som museipedagog och guide på Vasamuseet, Vikingastaden Birka, Sjöhistoriska museet och Livrustkammaren. Jag började även skriva artiklar för Livrustkammarens barntidning Riddarposten. I riddarsagorna dramatiserade jag runt historiska händelser och personer. Jag ville servera barnen ett läckert smörgåsbord som väcker nyfikenhet och lust att lära mer. 

Det är samma nyfikenhet som har drivit mig vidare genom livet. Jag har alltid skrivit, det har bara tagit sig lite olika uttryck. Idag arbetar jag som redaktör på ett par tidskrifter och en nätsajt.

I och med bokdebuten 2016 började författardrömmarna blomstra och direkt efter att den släpptes började jag fundera på en ny bokidé. Boken Kungaliv tog form och i augusti 2020 gavs den ut på Bokförlaget Opal. Där låter jag 23 av Sveriges regenter, från Gustav Vasa till Karl XVI Gustaf, få liv i berättelser, tidslinjer och faktaavsnitt.

Med två böcker utgivna kan jag äntligen kalla mig författare – om jag vill.