Privat foto

Per Simonsson

Vi är två manusförfattare och regissörer som har jobbat med barn-tv och –film i tio år. 2011 skrev och regisserade vi julkalendern Tjuvarnas jul, som baserades på vår egen originalidé. Vi har också följt upp den med långfilmen Trollkarlens Dotter. Nu tar vi Tjuvarnas jul-världen vidare med barnboksserien Klappsnapparna, vilket känns jätteroligt! 

Det är otroligt viktigt att stimulera barn att vilja läsa böcker. Vi har båda barn i åldern där de just upptäcker BOKSTÄVER. Att bokstäverna kan sammanfogas till att bilda ORD. Och de har ett aldrig sinande sug efter HISTORIER. Det är fantastiskt att se hur barnen bearbetar sina egna frågeställningar genom karaktärerna i berättelser.

Vi minns det båda som magiskt när böckernas värld öppnades för oss. När man plötsligt kunde läsa, och minst lika spännande, skriva sina första egna berättelser. Visserligen åt fel håll ibland (Stefans egenhändigt gjorda böcker bläddrades från höger till vänster) och inte så originella (Pers första bok var en Kitty-bok, eftersom storasyster Åsa slukade Kitty-serien).

Drömmen att bli UTGIVEN fanns där tidigt, hos oss båda. I Stefans fall var lyckan total, när hans pappa kom hem från en loppmarknad med en tryckpress. Att den var från mellankrigstiden var en detalj som Stefan förbisåg. Att dess valsar krävde så mycket olja att både originalpapper och tryckpapper förstördes, medförde dock att drömmarna om att sälja böcker i den lokala kiosken i Åkersberga skrinlades.

För Per tog det fart när han som sexåring gick på Kyrkans Barntimmar och UPPTÄCKTES av en av föreståndarna. Hon fascinerades av den lille pojkens försök att skriva en egen psalm, och gick så långt som att skicka in den till psalmbokskommittén. Psalmboken skulle nämligen uppdateras med nya visor, och den unge Per såg det som ett löfte om PUBLICERING. Det kom istället att bli hans livs första REFUSERING och han lämnade för alltid psalmskrivandet bakom sig.

Nu, endast 35 år senare är vår första utgivning ett faktum!