Foto: Morgan Larm

Solveig Olsson-Hultgren

Född 1958, uppvuxen på ett småbruk i Blekinge, sedan många år tillbaka småländska och boende i Växjö. Kulturvetarexamen med litteraturvetenskap som huvudämne. Brokig yrkesbakgrund med bland annat arbeten som folkrörelsearkivchef, lärare i svenska som andraspråk och studievägledare. Numera kämpande heltidsförfattare. Gift med Hans och mamma till Elin. Gillar även glass, rockmusik och vackra ting.

Det är jag det, i det så kallade nötskalet. Och om det finns en röd tråd i mitt liv så är det lusten att läsa och skriva. Denna lust väcktes i samma ögonblick som jag förstod att de där tecknen som kallas bokstäver kunde bilda ord som betydde någonting. Den överlevde skolans obligatoriska läsande och uppsatsskrivande, fungerade som extraknäck jämsides med mina yrkesarbeten, och blommade ut år 2002 då jag debuterade med två stycken böcker. En av dem var Siden, sammet, trasa, lump där den elvaåriga Elin Andersson år 1899 ger sig ut på rymmen i Småland för att försöka tjäna ihop pengar så att familjen kan behålla sitt nyvunna torp.

När boken var färdigskriven visade det sig att Elin ville fortsätta gå, in i det nya seklet, och ta sina anförvanter med sig. Hon och hennes småsystrar Ida Sofia, Mandi och Lill-Greta kom att bilda stommen till en serie som spänner över hela 1900-talet. I denna vill jag framför allt skildra unga flickors liv – deras vardag, kamp för tillvaron, drömmar och mål – i relief till samhällsutvecklingen.

År 2012 utkom den tionde och sista delen, Fyra systrar, om systrarna Andersson och deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Under årens lopp har jag även hunnit med flera andra böcker, såsom sagoboken Prinsessan och de blå jeansen (Sjöstrands) och den nutida ungdomsboken Himmel och pannkaka (Raketförlaget). Sommaren 2010 kom också Bara vara Jennie (Opal), en berättelse om en nioårig flicka som lever med sin missbrukande mamma. Hösten 2020 gör jag även debut som spänningsförfattare för vuxna med boken Huset i skogen (Lind & Co).

Finns det då någon röd tråd i dessa till synes vitt skilda böcker? Kanske att de alla på något sätt handlar om människor som behöver bli sedda, att förändring är möjlig och hur viktigt det är med drömmar!

Min egen dröm om att bli författare har gått i uppfyllelse de här åren, genom envishet, hårt arbete och en stark vilja att säga något med de där bokstäverna. Det plus andra människors tro och stöd har gjort drömmen möjlig. Författarskapet har också inneburit ett antal priser och stipendier men framför allt har det gett mig glädje. Det roligaste jag vet är nämligen fortfarande att skriva och veta att mina böcker läses av både barn, ungdomar och vuxna som på ett eller annat sätt blir berörda. För det är väl det som är en författares stora dröm – att beröra.

Här kommer ni till min Facebooksida.