Privat foto

Christel Rönns

Jag har alltid tyckt om att läsa och teckna. Ändå kom jag som yngre aldrig på tanken att det skulle kunna vara något man jobbar med. Jag ville bli veterinär. 

Före studierna ville jag ta ett mellanår, men det tyckte mina föräldrar var en urusel ide´. För att lugna deras upphettade nerver sökte jag in till tekniska högskolans arkitekturlinje. På den vägen blev jag i många år. Jag blev aldrig färdig arkitekt, men hann jobba inom yrket i sju år. 

Då jag till sist insåg att det inte var det jag ville göra, sökte jag in till Konstindustriella högskolans grafiska linje i Helsingfors. Det var efter att ha blivit konstmagister därifrån, som jag så småningom började illustrera som yrke. I början var det till olika tidningar och bokpärmar. Mest jobbade jag med grafisk design. Men efter att ha illustrerat den första bilderboken, blev det hastigt mera. Idag jobbar jag nästan enbart med att illustrera för barn. Jag gör nästan alltid också ombrytningen till böckerna, i alla fall de, jag illustrerar för de finska bokförlagen.

Det har blivit lite över 90 böcker som jag illustrerat för barn och ungdom och så har jag dessutom skrivit tre bilderböcker. 

Jag läser betydligt mindre än tidigare, men lyssnar desto mera på ljudböcker då jag jobbar. Det känns otroligt lyxigt, att kunna sitta i lugn och ro och illustrera och samtidigt lyssna på böcker. 

Jag bor i Helsingfors med man, två barn och en blandrashund. Eftersom jag har svenska som modersmål, jobbar jag både på svenska och finska. På min fritid spelar jag ofta tennis och rider.

Om du är intresserad av att se lite av mina illustrationer, kan du gå in på min hemsida www.christelronns.com