Privat foto

Eva Petrén

Med sju syskon, ett stort hus och skogen som granne var fantasin en självklar ingrediens i vardagen under min uppväxt. Utan tv och med en pappa som var mycket intresserad av litteratur vände vi oss ofta till böckernas värld för historier, berättelser och kunskap. Så kanske är det inte så konstigt att jag som barn satt och berättade den ena påhittade sagan efter den andra för mina småsyskon och kusiner. Men idén om att på riktigt ge ut en bok, den kom senare.

Som 17-åring flyttade jag från landet till Göteborg för att där avsluta min frisörutbildning. Efter att ha arbetat i två år blev jag egenföretagare och kompletterade min yrkeskompetens med att bli makeupartist. Sedan följde några hektiska år med jobb både på salong och som frilansare. 2007 började jag arbeta med Jenny Berggren i Ace of Base och turnéerna tog mig runt om i världen till platser jag aldrig trott att jag skulle få besöka. Jag hade ansvar för hår, makeup, scenkläder samt för hennes medresande barn. Det var då, på en avlägsen flygplats med två otåliga barn och en oväntad lång väntetid, som drömmen föddes; jag ska ge ut en bok. Berättelsen om Lilla Nallen kom till där och följde sedan med i vårt resande som ett tryggt och välbekant inslag, som barnen aldrig tröttnade på.

Detta är något som alltid har fascinerat mig; att barn inte tröttnar på att höra samma saga om och om igen. Det är något som är vilsamt med att läsa en bok. Den egna fantasin får utrymme och tankarna hänger med när intrycken inte blir för många eller för snabba. Historien måste vara bra i grunden – då kan barnen själva brodera i med sin fantasi, precis så mycket som de orkar och vill.

2013 bestämde jag mig för att förverkliga drömmen, och när jag fick se Petra Wester Norgrens fantastiska illustrationer av sagan kändes allt helt rätt. Hösten 2014, samma år som jag fyller 30, sker min debut som författare med boken Vad ska Lilla Nallen göra nu?.