Privat foto

Maja Knochenhauer

Jag har skrivit kontinuerligt sedan jag var elva och mormor gav mig en femårsdagbok i julklapp. Fem år senare kunde jag köpa en ny för egen månadspeng, och så fortsatte det. Jag har fotograferat sedan jag var åtta och fick en röd, begagnad kompaktkamera. Bilderna fick ljusskadade kanter och porträtten var alltid underifrån med blixt, rätt på. Jag var besatt av att dokumentera allt som kändes. Skriva, fotografera, betrakta, formulera. Till viss del är jag det fortfarande, behöver nagla fast tid och ögonblick. 

Jag heter Maja, föddes 1983 i Stockholm, men blev ett barn av havet, öarna, lavtäckta klippor och skärgårdsbarr. Efter otaliga flyttar mellan Stockholms olika förorter blev skärgården det konstanta. Somrarna i Roslagen och på en gungande segelbåt blev hemma. 

Jag trodde att jag ville bli journalist, men slutade efter ett år på JMK. Istället fick arkitekturskolan fäste. Där träffade jag Jonas. Nu bor vi i Bagarmossen, vid stadens kant mot skogen och sjöarna. Här hänger vi med våra barn, deras vänner, våra vänner. Om kvällarna ritar Jonas, skriver jag. 

En särskild bokidé levde med oss, under våra pennor och på våra skärmar, i sex år innan vi bestämde oss för att skicka in den till ett förlag. Nu debuterar vi med ”Bokstavshusen” – en ABC-bok om bokstäver och hus. Texten på vers leker med bokstäver och ljud, detaljer och skeenden, fördomar och frågetecken, dårskap och klokskap. Häng med från A till Ö!