Foto: Pernilla Sjöholm

Matilda Salmén

Matilda Salmén föddes 1984 och kommer från Sigtuna utanför Stockholm. Hon gick gymnasiet på SSHL, jobbade därefter på en låg- och mellanstadieskola, och ett år senare började hon studera på Serie- och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle (80 hp). Under sista terminen startade hon sitt företag och har efter det jobbat med många av Sveriges allra största bokförlag. Som sjuttonåring gjorde hon sitt första bokjobb, och sedan dess har hon illustrerat ett sextiotal böcker – alltifrån barnböcker till läromedel. Några av dessa finns inte enbart i Sverige utan även i Danmark, Tjeckien, och på Färöarna. 

Nu är hon trettio år, bor i 50-talsvilla i Uppsala tillsammans med fästmannen Mattias, deras treåriga dotter Majken, och hunden Tilly. Tecknar gör hon hela dagarna på ett frilansloft mitt i Uppsala som hon delar med fem andra kreativa kvinnor.

Matilda älskar att teckna människor, inredning, detaljer och uttryck. Hon använder gärna mycket färg, och får sin inspiration från allt och ingenting. Hennes favorit som illustratör är densamma nu som när hon var väldigt liten: fantastiska Ilon Wikland. Det var tack vare henne som Matilda tidigt bestämde sig, ”vilket drömjobb!” Hon ville ju också illustrera barnböcker!