Foto: Marja Rantala

Lennart Eng

Jag är född 1950. Ett par år senare började jag teckna. Någon har visat mig en bil jag ritade när jag var två och ett halvt år. Min första beställning fick jag nog i tolvårsåldern när jag satt och ritade av en gammal träkåk i Gröndal och en av husets hyresgäster blev intresserad. Jag hade kamrater runt mig som också tecknade. Vi satt mittemot varandra och genomförde ”ritdueller”. På bordet växte pappershögarna. Tecknandet var en lek, en resa och ett äventyr. Man kunde sitta vid bordet och förflytta sig vart som helst i tid och rum. Fantastiskt!

Mycket bilder har det blivit. Jag har illustrerat ett otal läroböcker för olika förlag. Jag har också gjort en del illustrationer till kapitelböcker och faktaböcker. Hans Peterson, Kerstin Sundh, Sven Ingvar, Birgitta Gedin, Jostein Gaarder, Lasse Westman, Börje Isakson och Marie Rådbo är några av de författare jag illustrerat texter till.

Som formgivare har jag arbetat en del med utställningar. Jag deltog i det spännande arbetet med ”Books are bridges” som presenterade svenska barnboksillustratörer för en internationell publik.
2000 deltog jag i Opals tävling för faktaböcker och lyckades vinna med manuset till boken Myra det var första gången jag arbetade med både text och bild. Ett spännande steg. Det var en speciell känsla att ha hela den kreativa processen i sin hand. Det gav mersmak. Så, sommaren 2002, dök Valdemar helt överraskande upp och ville berätta sin historia.

Parallellt med mitt konstnärliga arbete är jag också lärare i konst, konsthistoria och arkitekturhistoria på Ellen Key skolan, en Waldorfskola i Spånga. Det är ett arbete som är både roligt och meningsfullt. Det är alltid lika spännande att möta ungdomarnas idéer och eget skapande. Det är som att befinna sig i smedjan och möta skapandets källa och urform. När man undervisar lär man sig mycket om sig själv. Genom att synliggöra sina kunskaper för andra blir man själv medveten om dem på ett nytt sätt.