Foto: Danne Eriksson

Monica Zak

Monica Zak har träffat barn och ungdomar från hela världen och berättar deras historier på ett fängslande sätt.

Monica föddes  i Dresden 1939, mor från Sverige och far från Tjeckoslovakien, familjen lyckades ta sig ut ur Tyskland i sista stund innan gränserna stängdes.

Monica Zak växte upp i Örebro där hon började skriva i tidningar som 16-åring och tog studenten. Efter Journaliststudier i Stockholm arbetade hon på Damernas Värld och Aftonbladet. 1965 tog hon tjänstledigt för att seglat till Latinamerika, först etappen gick med segelfartyget Amfitrite till Kanarieöarna, där köpte hon och hennes man en gammal segelskuta utan motor. Med skutan Fernando seglade de över Altanten.  På ön Tobago föddes sonen Christofer, en vecka senare fortsatte de segla. Seglingen var tänkt att vara ett år, de blev borta i sex. Under den tiden och många andra resor runt om i världen har Monica samlat material till artiklar, böcker och dokumentärfilmer. Hon anser att det viktigaste och absolut roligaste i hennes liv är att skriva om barn och ungdomar för barn och ungdomar.

Monica finns på Facebook och här kan du följa hennes liv och vardag, hon berättar om sina böcker och allas rätt till livet.

Här kan du läsa den sanna historien om Alex Dogoby!