Privat foto

Tord Nygren

Tord Nygren är född 1936 i Stora Tuna, men uppvuxen i Borlänge. Det var också där han började sin bana, han var bara tre år när han låg på mage på golvet och tecknade. Vid femton fick han arbete som dekoratör och gjorde bland annat fönsterskyltningar. Så småningom blev Stockholm Tord Nygrens hemort, där han gick tre år på Konstfacks reklamlinje.

Han illustrerade veckotidningar och ett tag under 60-talet textade han placeringskort till Sveriges Radios fina middagar för 25 öre stycket.

Barn- och ungdomsböcker har Tord Nygren illustrerat sedan 1964. Så genom årens lopp har många av de svenska barnboksförfattarna fått sina verk förgyllda av Tord Nygrens bilder.

Tord Nygren har en mångskiftande produktion som kännetecknas av stora variationer i teknik. Han arbetar med såväl kol och tusch som akvarell, gouache och pastell. Han har därtill en fantastisk förmåga att se och realistiskt återge för sammanhanget viktiga detaljer. Detta har varit en styrka som han utnyttjat i många av de illustrationer som han gjort till skol- och läroböcker.

Även i Tord Nygrens egna bilderböcker finns alla dessa detaljer men här kompletterade med flödande färger. Tord Nygrens böcker är sinsemellan ganska olika, än har han tecknat med tusch och fyllt i med färg, än har han låtit akvarellens mjuka linjer flyta över papperet och ibland förekommer, som i boken Lillasyster, avancerad collageteknik. Hela tiden förnyelse och förändring.

En bok som är lite speciell är Sjöflickan och guldnyckeln som Tord Nygren gjort till den suveräne akvarellmålaren och grafikern Björn von Rosens ära.

Numer bor Tord Nygren i Gnesta med sin familj. Hans hustru, Birgit, är teckningslärare för döva barn samt målar och gör tavlor i textil. Själv arbetar Tord Nygren gärna fritt i olja om han råkar få någon ledig stund.