Portrait of children's book writer and illustrator Ulrika Kestere

Ulrika Kestere

Ulrika Kestere är född i Lettland och kom till Sverige knappt fyra år gammal. Hon växte upp i Lund och efter gymnasiet flyttade hon till Lofoten i Norge för att studera fotografi. Därefter studerade hon grafisk design i Malmö och industridesign i hemstaden Lund.

Efter sex års studier var hon inte mycket klokare på vilket yrke hon ville satsa på men började likaväl jobba som formgivare på reklambyrå medan hon klurade vidare på livet. Ett par år senare var det dags att pröva vingarna som frilansare. Ulrika hade skrivit och skissat på många manus under åren men nu fanns det ett hon inte ville släppa taget om. En historia om en kanin och hans vilda kattgrannar. Idén till vildkatterna kom när hon skaffade en kattunge. En vild och tokig liten krabat med massa energi. Det blev startskottet för Ulrikas debutbok ”Vilda grannar”.

Ulrika har ritat hela livet men började teckna mer regelbundet då hon studerade fotografi. Det blev ett skönt avbrott från fotografin och på pappret fanns inte samma begränsningar som genom kameran. Så har hon även valt att jobba som frilansare, fotouppdrag varvat med tecknande. Ulrika skissar i blyerts och färglägger därefter digitalt. Några delar är målade i akryl men alltid finjusterade i datorn.

Hon uppskattar hur djur får ta plats i barnboks-världen. För henne är det nämligen en självklarhet att de ska få stå i centrum i hennes sagor. Dessutom tycker Ulrika att det är väldigt mycket lättare att rita djur än människor!

Kika på bokfilm här!